Cartoon: Sinterklaas moet niet duur zijn!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Sinterklaas moet niet duur zijn!

Sinterklaas is van alle generaties en jong en oud beleeft er plezier aan.
Juist daarom: Sinterklaas moet er gewoon zijn.

Hoeveel volwassenen zijn er niet, die zich uitleven als ze Sinterklaas of Zwarte Piet kunnen spelen?  
Sinterklaas en Zwarte Piet duiken overal op, niet enkel voor de kinderen.

Er zijn talrijke activiteiten, bedrijfsfeesten, verenigingen, etc. waar Sinterklaas op bezoek komt en waar zelfs helemaal geen kinderen bij betrokken zijn.

Ik kan er over meespreken sinds ik vanaf 2011 zelf Sinterklaas ‘speel’ bij de armoedevereniging ‘Onder Ons’.
Hoewel ik hier nooit mijn roeping van gemaakt heb, begrijp ik die mensen, van alle leeftijden, die zich graag verkleden in Sinterklaas en/of Zwarte Piet.
Ze voelen zich dan terug een beetje kind en vergeten even de dagdagelijkse problemen.
Het is zoals toneel spelen. Dat is mede de reden waarom Sinterklaas zo populair blijft.

Het is enorm fijn om kinderen dolgelukkig te zien als ze wat snoep en/of speelgoed krijgen. Of om (groot)ouders gade te slaan als ze een foto van hun (klein)kind kunnen nemen met Sinterklaas en de Pieten.

Sinterklaas moet ‘leven’. Daarom moet een stad zoals Sint-Truiden ervoor zorgen dat er (een)originele activiteit(en) rond gebeur(t)(en).
Dit was precies het succes van het ‘Huis van Sinterklaas’ met talrijke vrijwilligers van alle leeftijden. En die vrijwilligers zouden nu nog kunnen gevonden worden, maar dan moet je daar als stad en als beleid mee bezig zijn.

Het is natuurlijk gemakkelijker om een privé -firma, een evenementenbureau, in te huren, die alles doen en die, zelfs vooraf, gewoon de rekening presenteren.
Vorig jaar hebben we dat als sp.a nog kunnen tegenhouden, nu in de oppositie gaat dit niet meer. Vandaar dat gisteren ‘de Sinterklaasparade’ door (de) (sommige) straten van Sint-Truiden getrokken is. En de kinderen en de (groot)ouders zullen er ongetwijfeld veel plezier aan beleefd hebben.
Niet omwille van de parade, maar omwille van Sinterklaas en de Zwarte Pieten.

Sinterklaas moet niet duur zijn!
Kinderen zijn sowieso gelukkig als ze iets krijgen, al is het maar een appel of een snoepje.
Bij Sinterklaas gaat het niet over geld.
Hier geldt echt ‘een kinderhand is gauw gevuld’.

Misschien een suggestie voor de CD&V-Open VLD-meerderheid in Sint-Truiden om volgend jaar minder belastinggeld te besteden aan de officiële intrede van de Sinterklaas en dat geld te spenderen aan de steeds grotere groep kansarmen in Sint-Truiden, die weinig of niets krijgen van de Heilige Man.
Is dat niet precies de betekenis van dit grote feest voor jong en oud?

Jong en oud, U kan uw schoen nog zetten tot en met  vrijdag 6 december 2013.

 

Zie onder andere Opnieuw gekibbel over omstreden Sinterklaasparade. Het Nieuwsblad, 20-11-2013, p. 29. "Wij houden ons eigen Sintfeest". Het Laatste Nieuws, 15-11-2013, p. 18. “Sinterklaas is te duur”. Het Belang van Limburg, 14-11-2013, p. 23.

Zie ook Nieuwsbrief sp.a Limburg van 23-11-2013, Sinterklaas spelen: toch zo fijn! van 07-12-2012 en  Sinterklaas is ingehaald van 14-11-2012 op deze website.