Cartoon: Tweede fase vernieuwing Stayen (of Staaien?) officieel geopend!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Tweede fase vernieuwing Stayen (of Staaien?) officieel geopend!

Op donderdag 6 augustus 2009 werd de tweede fase van het vernieuwde stadion van de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) officieel geopend.
Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove was één van de sprekers.

“Ik blijf Roland Duchatelet dankbaar dat hij KSTVV in 2004 financieel gered heeft. Ik zal dit blijven zeggen, dit staat wat mij betreft immers los van de huidige politieke situatie in Sint-Truiden. Maar in deze heeft de waarheid ook haar rechten: diezelfden, die vandaag Roland Duchatelet ophemelen, maar zelf wel (mee) verantwoordelijk waren voor de toenmalige slechte financiële situatie van KSTVV, waren niet te spreken over mijn initiatief om deze geldschieter naar Sint-Truiden te halen, laat staan over hemzelf (met ere-burgemeester Jef Cleeren op kop!).
Hetzelfde geldt voor alle inspanningen, die ik heb moeten doen, zonder al te openlijke confrontaties aan te gaan, om die toenmalige KSTVV-bestuurders en -verantwoordelijken ervan te overtuigen om op Staaien te blijven en niet naar Brustem op de voormalige militaire basis te verhuizen. Het feit dat we toen op Staaien gebleven zijn, maakt trouwens dat de Sint-Truidense middenstand relatief snel aanvaard heeft dat er nu handelszaken in en rond het stadion liggen. Wegtrekken naar bijvoorbeeld Brustem zou voor het Sint-Truidense handelscentrum immers (nog) veel erger geweest zijn.
Herinnert u zich ook nog het gekke idee om een stadion op het domein Speelhof te bouwen?

Het feit dat mensen toch zo snel vergeten en dat hun geheugen zo kort is, zal ik als politicus blijven betreuren.”, aldus Ludwig Vandenhove.


Hieronder vindt u de integrale tekst van de toespraak. 

Beste bestuurders, verantwoordelijken, spelers en supporters van Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV),
Beste Marieke en Roland,
Dames en heren van de diverse hier gevestigde zaken,
Geachte genodigden,
Beste vrienden,

Voor u staat een gelukkige burgemeester, een gelukkige Truienaar en een gelukkige KSTVV-supporter. Vandaag openen we immers niet enkel het gedeeltelijk vernieuwde stadion van KSTVV, maar ook een aantal handelszaken, met name Eldi, Essec, Z-Project Staffing, Game Mania, Axa Selfbanking, Imanex, Creemers-Dubois, Telenet, CallExcel, FinPlan4You, Brasserie Grand Café, Restaurant Coin Cuisine, Hotel Stayen, Vergaderzalen, KSTVV Fanshop, KSTVV Secretariaat.

En opening van zaken betekent economische ontwikkeling en tewerkstelling.

Ik wens iedereen van harte proficiat, die van dichtbij of ver met dit gebeuren betrokken is.
Het gaat om een uniek concept, waarbij het aspect voetbal nauw verweven en zelfs mogelijk gemaakt wordt mede dankzij een commercieel en economisch project.
Wat mij betreft, is dit de toekomst van het voetbal in België.

Voetbal in eerste klasse betekent voor een gemeente/stad in het algemeen heel wat uitstraling, maar in Sint-Truiden in het bijzonder nog veel meer.
Ik merk dat: overal waar ik kom in België, en dat is op nog al wat plaatsen, word ik vrij snel,meestal onmiddellijk, aangesproken over KSTVV. Bovendien is de naam van onze stad bijna dagelijks op de sportbladzijden van kranten te lezen en in het weekend op radio en televisie te horen en te zien.

En ik wil hier herhalen wat ik gezegd heb bij de eerste steenlegging van de aanpassing van het stadion op vrijdag 21 november 2008: ik ben en blijf Roland Duchatelet dankbaar voor wat hij als investeerder voor KSTVV doet en vooral dat hij in 2004 bereid was om KSTVV financieel te redden.
Was hij er toen niet geweest, stonden we hier nu wellicht niet en stond KSTVV misschien al jaren niet meer in eerste.
Het geld wat toen op 3 maanden moest opgehoest worden, was moeilijk, om niet te zeggen niet te vinden.
En na enkele weken bedenktijd was Roland bereid om het geld te leveren en verder te investeren in de club.

Als politicus probeer ik consequent te zijn en normaal zeg ik altijd hetzelfde welke de omstandigheden ook zijn en los van wie al dan niet het gezelschap uitmaakt. Maar soms zou een mens wel eens aan zichzelf beginnen te twijfelen.

Ik ben dan ook blij dat mijn ideeën van 2004 en nu nog altijd hetzelfde zijn.
Op mijn website op datum van donderdag 4 maart 2004 staat onder andere te lezen en ik citeer:
“KSTVV: mooie toekomst!
Met het akkoord dat de huidige algemene vergadering en de raad van beheer van KSTVV bereikt hebben met Roland Duchatelet, Herman Schueremans en eventueel nog andere investeerders is de toekomst van KSTVV volgens mij verzekerd, zeker ten opzichte van heel wat andere clubs uit de hoogste afdeling. …

Een realistisch beleid op sportief, financieel en infrastructureel vlak, dat is het waar het uiteindelijk op aankomt in het huidige voetbal (in België). Er zijn wel altijd betere (en duurderde) spelers en/of clubs die een mooiere infrastructuur hebben.

Maar een voetbalclub, ook en misschien zeker in eerste klasse, is zoals een modaal gezin: men kan uiteindelijk maar uitgeven wat er binnenkomt. Nog meer, voetbal in eerste klasse is een bedrijf en moet dan ook bedrijfseconomisch geleid worden.

Ook al is voetbal, zeker als supporter, vaak emotie, als bestuurder mag het dat niet zijn. …

Dit is altijd mijn standpunt al geweest. Ik heb dit ook steeds verdedigd toen KSTVV plannen had om Staaien te verlaten voor een nieuw voetbalcomplex op de voormalige militaire basis te Brustem. Tevens heb ik dit nog eens herhaald tegen Roland Duchatelet naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe zittribune van KSTVV. Ik heb hem dit trouwens schriftelijk bevestigd per brief, waarnaar Roland Duchatelet verwijst in zijn interview met ‘Het Belang van Limburg’ van donderdag 12 februari 2004.

Ditzelfde realisme moet een stadsbestuur, dat (gelukkig) een eersteklasseclub op haar grondgebied heeft, aan de dag kunnen leggen. Een stadsbestuur zoals Sint-Truiden moet enerzijds investeren in omkaderende maatregelen, zoals bijvoorbeeld infrastructuur en anderzijds in de jeugd als onderdeel van een globaal jeugd- en sportbeleid.

Als burgemeester van Sint-Truiden durf ik ons beleid terzake te verdedigen ten opzichte van heel wat andere steden, die een eersteklasseclub op hun grondgebied hebben. …
Qua jeugd- en sportbeleid zijn er onder andere het sportcomplex dat specifiek bestemd is voor de KSTVV-jeugd en het vrij unieke Hesbania-project, waar alle provinciale clubs op het grondgebied van Sint-Truiden op zoveel mogelijk vlakken trachten samen te werken met KSTVV. Ook ten aanzien van andere sporten in Sint-Truiden is dit beleid verdedigbaar: enerzijds past dit in het globale sportbeleid van de stad Sint-Truiden (cfr. sport in de breedte waarbij elke Truienaar de kans krijgt om haar of zijn sport in de meest ideale omstandigheden, zo goedkoop mogelijk of gratis en zo dichtbij mogelijk bij haar of zijn woonplaats uit te oefenen), anderzijds gaat het hierbij om een belangrijke vorm van city-marketing.
Immers, een voetbalclub in eerste klasse brengt uw stad dagelijks in de media en wekelijks op verschillende televisiezenders. Te hoge licentievoorwaarden, te hoge spelerslonen, te hoge kosten voor infrastructuur, etc.: vaak hoort men clubverantwoordelijken hierover klagen, al dan niet terecht. Hierbij vergeten ze echter vaak dat al deze voorwaarden zijn opgelegd en/of worden bepaald door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en/of de Fédération Internationale de Football Associations (FIFA). En wie maakt de KBVB en de FIFA uit? Juist vertegenwoordigers van de diverse voetbalclubs. Daarmee is de cirkel wat mij betreft rond.


Voor mij is KSTVV een bedrijf zoals een ander. In het andere geval zou ik immers in tegenspraak met mijn eigen visie op het moderne voetbal zijn.
Mijn raad: werk met betaalbare spelers, investeer nog meer in de jeugd en het sportieve gaat boven een mooi stadion. Natuurlijk kan men alles willen, maar ook in het voetbal moet men kunnen kiezen en prioriteiten leggen.

U merkt het: door zulke realistische bril bekeken, heeft KSTVV wat mij betreft een mooie toekomst!”

Objectiever kan niet: tik op mijn website www.ludwigvandenhove.be  bij de zoekfunctie 4 maart 2004 in/> en u zal die woorden terugvinden.

En ik heb vandaag expliciet uit die tekst geciteerd, omdat ik als politicus merk dat het geheugen van heel wat mensen bijzonder kort is, zelfs als het niet over politieke zaken in de enge betekenis van het woord gaat.
Hun reactie vandaag tegenover Roland en zijn aanpak staat diametraal tegenover toen.

Voetbal in hogere afdelingen, zeker in eerste klasse, is wat mij betreft, ondernemen.
Hierbij moet de overheid, dus ook gemeenten/steden, omkaderend werken, net zoals naar andere bedrijven toe.

Qua jeugdwerking in het voetbal moet een gemeente/stad wel een actieve rol spelen, omdat dit eerder met sport in de breedte, gezondheid, bewegen, etc. te maken heeft.
Sint-Truiden doet wat ze daar moet doen.
Aanvullend op wat ik daarstraks reeds zei, mijzelf citerend uit 2004, zijn er sindsdien de uitbreiding van de accommodaties van de provinciale clubs en de aanleg van één kunststofgrasveld per jaar, telkens op een andere locatie (vorig jaar Nieuw Sint-Truiden, dit jaar Zepperen).

Dames en heren, beste vrienden, als politicus en als fervent voetballiefhebber, zou ik nog veel kunnen zeggen over de verhouding overheid-voetbal, onder andere de veiligheid in en rond de stadions, de aanpak van de jeugdopleiding, de competitiehervorming, etc., maar ik ga dit niet doen. Daarvoor zijn we uiteindelijk niet hier.

Aan de initiatiefnemers en de ondernemers: proficiat en veel succes.
Aan KSTVV: maak gebruik van de geboden mogelijkheden, ga een rustig seizoen tegemoet, maar laat ‘de hel’ regelmatig branden.

Ik hoop dat we hier snel opnieuw staan voor de opening van een volgende fase.

Bedankt voor uw aandacht.

De inhuldiging kreeg ook heel wat media-aandacht, zoals onder andere in Het Belang van Limburg.
Hieronder vindt u de integrale versie van het artikel dat op vrijdag 7 augustus 2009 verschenen is.

Vernieuwd Stayen officieel ingehuldigd

Gisterenavond verwelkomde Roland Duchâtelet pers en BV-land voor de inhuldiging van het nieuwe Stayen. Duchâtelet hield het in voetbalsfeer en koos, geflankeerd door vriendin Marieke Höfte en door Luc Withofs en Bart en Rob Breesch, om zijn traptechniek te demonstreren voor de menigte. Gelukkig waren er niet al te veel refs en lijnrechters present en stond er geen bewegende keeper in doel, zodat Roland Duchâtelet aan één 'penalty' met z'n linker genoeg had om het kolossale en multifunctionele STVV-stadion voor geopend te verklaren.
Architect Robrecht Asnong, burgemeester Ludwig Vandenhove, Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Profliga en Roland Duchâtelet zelf hielden een toespraak voor de vele genodigden. Op de eerste rij zaten gisteren zelfs bondsprocureur Marc Rubens en bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Ook andere voetbalclubs waren vertegenwoordigd op de opening. Van Johan Vermeersch van Brussels tot Erik Gerits en Stephan Poelmans van KRC Genk. Gerits en Poelmans loofden de realisatie van de concurrentie. "Chic", klonk het met veel bewondering. Wat het ook echt wel is aan de Tiensesteenweg in Sint-Truiden. Van een Raymond Goethalszaal tot de 56 hotelkamers, winkels, callcenters met een werkvloer voor meer dan honderd werknemers, vergaderzalen met een maanlandschap op de grond, noem maar op. Ludwig Sneyers noemde STVV hiermee een voorbeeld voor de andere Belgische voetbalclubs. "Een multifunctioneel stadion, hopelijk een inspiratiebron voor de anderen", liet hij optekenen. Vandaag is de splinternieuwe voetbaltempel geopend voor het grote publiek. Vanaf 19 uur kunnen alle liefhebbers een kijkje komen nemen.

Tags: