Cheques verenigingen voor ontwikkelingssamenwerking uitgereikt!

Op zondag 28 november 2010 werden in het cultuurcentrum de Bogaard de jaarlijkse subsidies, onder de symbolische vorm van cheques, uitgereikt aan de Sint-Truidense verenigingen, die actief zijn op het vlak van ontwikkelingssamenwerking.

“Deze activiteit, tijdens de eerste paarse coalitie tussen Open VLD en sp.a (van 1 januari 1995 tot en met 31 december 2000) indertijd ingevoerd door toenmalig bevoegd sp.a-schepen Jef Thewis, is ondertussen een traditie geworden.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove, die nu bevoegd is voor ontwikkelingssamenwerking. “Het is ook Jef Thewis, die de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) als officieel adviesorgaan heeft geïnstalleerd.”

 

De muzikale omlijsting en de ‘achtergrondmuziek’ tijdens de receptie na de uitreiking van de cheques werden verzorgd door Combucam.

 

 

 

 

 

De gelegenheidslezing werd gegeven door Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT)-journalist
Peter Verlinden onder de titel ‘Achterblijven in Congo’.

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove: “Vanuit een niet-traditionele benadering van ‘het probleem Congo’ wist hij het publiek meer dan een uur te boeien.

Hij ging vooral in op de culturele identiteit (onder andere qua gebouwen, geloof, gezin, onderwijs, wegeninfrastructuur, etc.), die de Belgen tijdens de kolonisatie opgedrongen hebben aan de Congolezen en hoe deze laatsten daar nog steeds tot op vandaag de gevolgen van dragen.
Hij pleitte ervoor om de Congolezen zichzelf te laten zijn.”

 

 

Er werd in totaal 22.500 EUR aan subsidies uitgedeeld aan 15 verenigingen.

 

 

Vorig jaar werd er nog 28.200 EUR uitgekeerd voor projecten qua ontwikkelingssamenwerking, maar door de opgedrongen besparingen van CD&V en Open VLD naar aanleiding van de begroting 2010, tegen Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) in, is dit bedrag voor 2010 verminderd tot 22.500 EUR.
Zie de tekst ‘Truienaar slachtoffer van politieke afrekening!’ van 9 april 2010 op deze website.

 

 

Hopelijk gebruiken CD&V en Open VLD dit jaar opnieuw gezond verstand.

 

 

 

 

 

Als er moet bespaard worden wil Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) eveneens zijn verantwoordelijkheid opnemen, maar niet ten koste van personen, die het moeilijk hebben, hier of in de derde wereld.
Dit is een kwestie van duidelijke beleidskeuzes!”, besluit
Ludwig Vandenhove.

 

 

“De avond was puik georganiseerd.
Proficiat daarvoor aan de vrijwilligers van de GROS en de ambtenaar voor ontwikkelings-samenwerking.”

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Kiezen voor de 0.7-norm!’ van 6 juni 2008 op deze website.