Cleantech Community Limburg gaat van start

“Cleantech is één van de toekomstsectoren waar we in Limburg moeten op inzetten.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove.
“In die context past de oprichting van Cleantech Community Limburg.”

Op donderdag brachten een aantal experts van het Duitse Fraunhofer Institute een bezoek aan Limburg.

Hieronder vindt u het persbericht.

Cleantech Community Limburg gaat van start

HASSELT, 5 december 2013.  Vandaag start “Cleantech Community Limburg” met de steun van provincie Limburg en LSM. Onder impuls van gouverneur Reynders zal deze community Limburgse bedrijven en KMO’s informeren, sensibiliseren, motiveren en assisteren bij de toepassing van cleantech in hun organisatie. Cleantech Community Limburg zet daarvoor web, social media én live events in.

Beleid, wetenschap én het bedrijfsleven
Cleantech Community Limburg sluit aan op het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK). Hierin is “community formation” belangrijk om te komen tot nieuwe economische kansen voor Limburg. Het uitgangspunt is immers dat er heel wat kennis aanwezig is, maar dat deze gebundeld moet worden om sneller tot realisaties te komen.

Cleantech Community Limburg verenigt beleid, wetenschap én bedrijfsleven. Het beleid is betrokken via initiatiefnemers gouverneur Herman Reynders en gedeputeerden Vandeput (economie) en Vandenhove (milieu). Universiteit Hasselt, de hogescholen en de kennisinstellingen zorgen voor een wetenschappelijke toetsing. En GreenVille – Center of Cleantech – in Houthalen-Helchteren nodigt het Limburgse bedrijfsleven uit.

“Dit concept is uniek en intensief, maar noodzakelijk om echt door te dringen tot bij de bedrijven en de stap te zetten van pilootprojecten naar economische realisaties in de hele provincie. Cleantech kan een Limburgs exportproduct worden naar Vlaanderen en de rest van de wereld”, pleit gouverneur Herman Reynders.

Om de 3 maanden een “community dag”
Om de 3 maanden organiseren we een “Cleantech Community Limburg dag” met telkens een topoverleg in de ambtswoning van de gouverneur, een academische sessie voor studenten bij Universiteit Hasselt en een netwerkmeeting voor professionals in Greenville.

“Ik nodig binnenlandse en buitenlandse topexperts uit voor een toelichting over hun werk en goede voorbeelden. We moeten het warm water niet uitvinden. Deze wetenschappers of ondernemers kunnen inspiratie opleveren voor ons beleid in Limburg”, zegt een vastberaden gouverneur Herman Reynders.

Na de werklunch bij de gouverneur organiseert Universiteit Hasselt een studentencollege zodat ook onze ‘bedrijfsleiders van morgen’ rechtstreeks les krijgen van deze experts.

Rector Luc De Schepper: “De groene economie biedt veel toekomstmogelijkheden en op het vlak van onderzoek en ontwikkeling kan Universiteit Hasselt een belangrijke rol spelen. Cleantech Community Limburg is een mooi initiatief die de theorie in praktijk omzet. De academische wereld moet samen met het beleid én het bedrijfsleven open staan voor nieuwe evoluties. En daar werken we graag aan mee! .”

In de vooravond is het dan aan Greenville – center of cleantech – om professionals te verzamelen. Ze krijgen daarbij technische en economische informatie uit de eerste hand. Tenslotte komen er telkens ook enkele Limburgse bedrijfscases aan bod.

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde voor Leefmilieu, is ervan overtuigd dat dit concept bedrijven zal aanzetten om extra aandacht te geven aan cleantech. “Ondernemers zijn vaak kritisch ten opzichte van berichten vanuit het beleid of uit wetenschappelijke hoek. Door binnen- en buitenlandse topexperts uit te nodigen en collega-ondernemers aan het woord te laten, kunnen we bedrijven op de juiste manier aanspreken.”

Duitse “energiewende”
Op voorstel van de Amerikaan Jeremy Rifin die op 22 en 23 april 2013 op bezoek was in Limburg wordt het Duitse Fraunhofer Institute uitgenodigd voor de start van Cleantech Community Limburg.  Fraunhofer is het grootste instituut voor toegepast wetenschappelijk onderzoek in Europa met een jaaromzet van 2,5 miljard euro en 22.000 werknemers. De experts van dienst zijn de heer Gerhard Stryi-Hipp, hoofd energiebeleid van Fraunhofer Institute en voorzitter van het ‘European Technology Platform on Renewable Heating and Cooling’ en de heer Christof Wittwer, Hoofd van de afdeling Smart Grids van het Fraunhofer Institute. Gezien de voortrekkersrol van Duitsland op het vlak van energie, kunnen deze experts Limburg inspireren met hun verhaal over de Duitse “energiewende”.

Duitsland streeft naar 35% hernieuwbare energie tegen 2020 en 80% in 2050. Hoe gaat Duitsland dit aanpakken? Wat kan Limburg hiervan leren? Zijn er mogelijkheden om samen te werken? Wat kunnen de voordelen zijn voor Limburg en onze economie? Ook professor Ronnie Belmans van KULeuven komt aan het woord en zal een toelichting geven over de komst van EnergyVille naar Genk.

IKEA op 20 maart 2014
“Op 20 maart 2014 vindt de 2e samenkomst plaats van Cleantech Community Limburg. IKEA geeft die dag uitleg over hun intern milieu- en energiebeleid”, zegt gouverneur Herman Reynders. “Maar we zullen Cleantech Community Limburg continu op de antenne houden via het web en social media.”

 

Zie onder andere Amerikaans econoom Jeremy Rifkin bezoekt Limburg van 23-04-2013 en CleanTechPunt van 17-10-2013  op deze website.