Commissievoorzitter Ludwig Vandenhove vraagt dringende samenroeping van commissie Landsverdediging

Wie de krant deze week opensloeg, kon niet naast de berichtgeving over defensie kijken.

 

 

 

 

Enerzijds zijn er het stijgend aantal slachtoffers in Afghanistan, waaronder een aantal Belgische militairen. Anderzijds zijn er de verklaringen over mogelijke personeelsafslankingen, sluiting van kazernes tot zelfs een mogelijk veto van de Chief of Defence (CHOD) Charles-Henri Delcourt over een verhoging van het aantal militairen in buitenlandse operaties. Genoeg stof voor een stevig debat!

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove: “Als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers lijkt mij enige duidelijkheid van de minister omtrent deze dossiers meer dan aangewezen.

Aangezien het federaal parlement nog steeds in reces is, heb ik hiertoe onmiddellijk de nodige stappen genomen naar kamervoorzitter Patrick Dewael toe.
Net zoals in andere landen hebben de families van de betrokken militairen en de bevolking hier meer dan recht op!”

 

 

Zie ook de tekst ‘Sturen van Belgische troepen naar het buitenland: grondwetswijziging meer dan ooit nodig!’ op deze website.

 

 

 

Artikel het Belang van Limburg, 10-09-2009, p.4

 

Vandenhove wil commissie defensie snel samenroepen

 

BRUSSEL -
Ludwig Vandenhove (foto), voorzitter van de Kamercommissie Defensie, wil die vergadering zo spoedig mogelijk samenroepen. "Omwille van twee redenen", zegt de Truiense sp.a'er. "Eén: de incidenten in Afghanistan en de vraag naar de Belgische aanwezigheid daar. En twee: de geruchten over de afslanking van ons leger." Gisteren dreigde defensiechef Charles-Henri Delcour met een "veto" tegen elke nieuwe vraag van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) voor het ontplooien van nieuwe troepen in het buitenland of voor het versterken van een bestaande missie, wegens te weinig middelen. Zo'n veto is nog nooit gesteld. De Crem wilde geen commentaar geven. Hij zei wel dat de herstructurering van het leger waarover de komende weken duidelijkheid moet komen, niet gepaard gaat met gedwongen ontslagen.

 

YL/Belga