Contracten overtreders dierenwelzijn verbroken

De deputatie heeft op donderdag 16 januari 2014 op voorstel van gedeputeerde Ludwig Vandenhove beslist om het contract met de vzw Swecom en de bvba Ecor  officieel te verbreken na een veroordeling door de rechter in Tongeren in oktober 2013.

“Ik had betrokkene al enkele keren gewaarschuwd in mijn vorige functie als burgemeester in Sint-Truiden, maar blijkbaar is het van kwaad naar erger gegaan.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
Een cowboy, een ander woord heb ik daar niet voor.”

“Bij de toekomstige aanbesteding van begrazingsprojecten zal de provincie Limburg naast de biodiversiteit extra aandacht besteden aan het dierenwelzijn.”

Hieronder vindt u het persbericht.

Samenwerking voor schapenbegrazing met vzw Swecom en bvba Ecor definitief verbroken

De Limburgse deputatie heeft op voorstel van bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove op donderdag 16 januari 2014 de definitieve eenzijdige verbreking van de overeenkomst met vzw Swecom en bvba Ecor goedgekeurd.

In deze overeenkomst (die loopt sinds 1 juni 2013) werden door het provinciebestuur, na een aanbestedingsprocedure, de vzw Swecom en bvba Ecor aangeduid om de wachtbekkens te begrazen. Sinds een tiental jaren laat het provinciebestuur nl. overstromingszones begrazen met schapen met als doel de biodiversiteit in deze wachtkommen te stimuleren.
In oktober 2013 werden inbreuken vastgesteld op het winterverblijf en op een weide die dienst doet als ‘sterfweide’ voor zieke schapen. Op  basis van deze overtredingen heeft de rechter in Tongeren opdrachthouder Eddie Roggen veroordeeld.
Rekening houdende met deze veroordeling stopte het provinciebestuur de 2 contracten en werd een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart.

De deputatie keurde in op 28 november 2013 het proces-verbaal van ingebrekestelling goed. De betrokken firma’s hadden vanaf dat moment 15 kalenderdagen de tijd om zich verweren.

Na het uitblijven van verweermiddelen heeft de deputatie nu de definitieve eenzijdige verbreking van de overeenkomst (opdracht) goed, met de inhouding van de borgtochten (als forfaitaire schadevergoeding) ter waarde van 720 € voor vzw Swecom en 1.435 € voor bvba Ecor.

Daarnaast zullen ook de eerste vorderingsstaten (voor zover die nog zouden volgen) van de voorbije periode (van 1 juni 2013 tot en met de ingebrekestelling) van de 2 firma’s niet volledig uitbetaald worden.

Als provincie Limburg zullen we, naast de wettelijke bepalingen, nog meer de nadruk leggen op het dierenwelzijn bij nieuwe aanbestedingen voor de begrazing van wachtbekkens. Bovendien blijft de biodiversiteit vooropstaan.”, besluit gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

 

Zie ook Dierenwelzijn gaat voor op winst! van 24-10-2013 op deze website.