Dagen zonder wagen

“Iedereen moet op haar/zijn manier en volgens haar/zijn mogelijkheden bijdragen aan de beheersing van het klimaatprobleem.
Alle grote en kleine inspanningen zijn aan te bevelen,  vooral ook preventieve en sensibiliserende acties zijn goed”, herhaalt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Professor doctor Cathy Macharis (duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel) stelt voor om ‘dagen zonder wagen’ te organiseren.
Zij suggereert om in juni 2022 de auto thuis te laten en ons op een andere manier te verplaatsen.
Cathy Macharis refereert naar gelijkaardige burgeracties, zoals minder consumptie van vlees (rond de vastenperiode), rond het gazon (in mei)  en/of rond alcohol (in februari). (1)

Ik vind dit een goede suggestie.
Natuurlijk moet er een onderscheid gemaakt worden tussen situaties, bijvoorbeeld personen, die hun auto nodig hebben voor hun werk en/of moeilijk of niet op hun werk geraken met openbaar vervoer. En misschien moet er gestart worden met kortere periodes.

In diezelfde zin heb in 2019 al voorgesteld aan Vlaams minister Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters om opnieuw één of meerdere autoloze zondagen in te voeren, zoals tijdens de internationale oliecrisis in de jaren ’70. Maar het antwoord was neen.

Nochtans zal er permanent en/of regelmatig auto- en vrachtvervoer van de wegen moeten afgehaald worden, willen we de vooropgestelde klimaatdoelen bereiken.
Hoe korter 2050 komt, hoe moeilijker het zal zijn om de concrete cijfers te behalen
.

Europa toont zich de beste leerling van de klas.
Tot 2030 is zijn pad naar minder CO2-uitstoot nog relatief helder, maar het is best vaag hoe de veel scherpere daling naar 2050 zal worden ingezet (2)".

  • Foto:  Unsplash.com, Chuttersnap.