De Babbelladder

Op woensdag 22 juni 2011 liep de 6e editie van het project de Babbelladder, voorheen De Droedels, af met een symbolische diploma-uitreiking.
Burgemeester Ludwig Vandenhove was erbij.

De Droedels werd in 2005 voor de eerste keer door de lokale integratiedienst van de stad Sint-Truiden ingericht in Sint-Truiden en liep in het verlengde van het project de Babbeldoos.
De Babbeldoos is een initiatief van Schoolopbouwwerk Maasmechelen en werd eind januari 2001 door De Nederlandse Taalunie bekroond met de Onderwijsprijs.
Zie website www.samenlevingsopbouw.be.

 

In 2006 werd het programma van De Droedels aangepast en zag De Babbelladder het licht.

 

 

 

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove, tevens bevoegd voor integratie: “Wij moeten als stadsbestuur bijzondere aandacht hebben voor kinderen uit kansengroepen.

De Babbelladder kadert hier dan ook perfect in.”

 

 

Door het project de Babbelladder moet de taalbeheersing van jonge kinderen uit de kansengroepen beter worden.
Allochtone en autochtone kinderen van 6 tot 8, met taalachterstand, worden spelenderwijs met taallessen gestimuleerd om met taal bezig te zijn.
Hoofddoel van dit project is de taalvaardigheid van deze kinderen te verhogen en hun passieve Nederlandse woordenschat uit te breiden.
De Babbelladder wil bij de kinderen talige interactie uitlokken terwijl ze creatief bezig zijn.

 

 

De ouders vormen een belangrijke factor binnen het project.
Zij zijn het, die bepalen aan welke buitenschoolse activiteiten de kinderen mogen deelnemen, naar welke zender de kinderen kijken, ... Kortom: zij bepalen het hele vrijetijdsgebeuren van hun kinderen. Het is dan ook noodzakelijk dat er een goede band bestaat met de ouders en de educatief medewerk(st)er(s), zodat ouders weten wat de doelstellingen van het project zijn.

 

 

 

 

 

Naast de Babbelladder werd er tijdens de zomervakantie van 2010 voor de eerste keer een zomerschool met de naam de ‘Babbelbende’ voor anderstalige jongeren van 12 tot 18 jaar in Sint-Truiden georganiseerd.
De dienst flankerend onderwijs, de lokale integratiedienst en de welzijnsdienst organiseerden in samenwerking met een aantal relevante partners (Gastvrij Sint-Truiden (Masala), Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) en het Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN-onderwijs) deze zomerschool.
De begeleiding gebeurde door jobstudenten.

 

 

Dit jaar wordt het format enigszins aangepast.
De Groep Intro zal elke dinsdag- en donderdagnamiddag tijdens de maanden juli en augustus een 30-tal jongeren op een speelse manier onderdompelen in het Nederlands.
De kennismaking vond plaats op dinsdag 5 juli 2011.
Zie de website www.groepintro.be.

 

 

Zie de tekst ‘Babbelbende smaakt naar meer!’ van 1 september 2010 op deze website.