In de huid van de burgemeester...

Studente Evelien Jammaers, die op donderdag 22 maart 2012 burgemeester Ludwig Vandenhove volgde in het kader van Zuiddag, maakte hierover een kort verslag.

U vindt het hieronder.

In het kader van het project Zuiddag, was ik op zoek naar een job voor één dag. Ik sloeg de ambitieuze weg in en klopte aan bij Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden. Hij was onmiddellijk enthousiast voor het project, de job was binnen!

Op 22 maart 2012 was het dan zover, schoolbanken werden ingeruild voor een bureau op het kabinet. Veel hebben we hier weliswaar niet gezeten. Pendelen werd het werkwoord van de dag. Elke seconde, minuut, uur  werd volledig ingepalmd met een gevarieerde agenda van activiteiten en bijeenkomsten. Het was me dan ook al snel duidelijk dat organiseren, flexibiliteit en sociaal engagement de belangrijkste competenties van een burgemeester zijn.

Na een warm onthaal begon de dag met het doorlezen en beantwoorden van de vele e-mailberichten. Vervolgens brachten we een bezoek aan de Luisterlezerbus en de tentoonstelling “Koffie met letters” van Chris Dusauchoit die op maat waren voor de leerlingen van het lager onderwijs. Bij onze terugkeer op het kantoor werd de tweede lading e-mailberichten doorgenomen en stond er een vergadering met Azerty op het programma. Nadat we onze lunch achter de kiezen hadden was het tijd om langs te gaan bij basisschool “De Villa” voor het afsluiten van hun Walk For Water project. Mijn dag als burgemeester eindigde met een panelgesprek “Lokaal cultuurbeleid na de ommezwaai” in het provinciehuis van Hasselt.

Dankzij het project Zuiddag kreeg ik de kans om eens een kijkje te nemen achter de schermen van de burgemeester. Een unieke ervaring!

Evelien Jammaers


Zie ook de tekst ‘Work for Change!’ van
24 maart 2012 op deze website.