De Nachtwacht

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

“Morgen begint het weer:  6 ‘optredens’ met cabaretgezelschap ‘De Nachtwacht’.
Wat ooit begonnen is als een ‘plezier doen’ aan Benny Schurmans (‘Benny de Smeidt’), is nu een jaarlijkse activiteit geworden.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

‘De Boerebloos is een begrip in Sint-Truiden.
In 2009 vierden ze hun 40-jarig bestaan en toen kwam er ‘een haar in de boter’, zoals bij zoveel verenigingen.
Als burgemeester vroegen ze mij om hun (inmiddels jaarlijkse) G-Day voor personen met een handicap mee te helpen organiseren en zo ben ik nauwer bij de vereniging betrokken geraakt. 

“Ik zeg het zo vaak naar aanleiding van jubilea van organisaties: met 2 mensen in een relatie is het al niet simpel om mekaar altijd te begrijpen, laat staan in een vereniging met zoveel personen met verschillende meningen, karakters, persoonlijkheden, visies, etc. En zo is ook ‘De Boerebloos’ uiteengevallen in ‘De Boerebloos’ en ‘De Nachtwacht’.”, aldus Ludwig Vandenhove.

“Ik heb er mij nooit mee bemoeid hoe het zover is kunnen komen en ga dat ook niet doen.
Als ‘De Boerebloos’ mij iets vraagt, probeer ik hen te helpen en te ondersteunen.
Bij ‘De Nachtwacht’ doe ik mee, omdat Benny de Smeidt er de voortrekker is en hij mij indertijd gevraagd heeft bij ‘De Boerebloos’.

Misschien komt het ooit nog goed, zoals zo vaak in het verenigingsleven.
Niet dat Sint-Truiden daar van wakker ligt, hoewel… .

Maar morgen, maandag 8 april 2013, is het weer zover.
Het is altijd afwachten wat het geeft. Immers, echt gerepeteerd wordt er niet en het is meer improvisatie als iets anders.
Het publiek verwacht dat en dat is precies een van de redenen waarom het jaarlijks terugkeert.

Of ik nerveus ben? Ja, zelfs voor een politicus met zoveel ervaring.
Voor mij blijft er een hemelsbreed verschil tussen als politicus mij aanpassen aan elke situatie en spreken in het openbaar -zelfs voor een bomvolle zaal-, of op de planken staan. Dat laatste blijkt hoe dan ook niet mijn beste gave, vooral omdat, ondanks mijn goed geheugen, ik moeite heb om iets vanbuiten te leren.  

Kijk ik er tegenop?
Ja en neen.
Ja het is een hele inspanning om 6 avonden lang na elkaar te moeten gaan ‘optreden’.
Neen want ik kom elke avond in een toffe groep terecht en er is natuurlijk het publiek.

Ik doe mee in een nummer en ga weer eens ‘proberen’ te zingen.
Wie gaat het valst klinken: de muzikanten of de zanger?”

 

Praktisch: ‘Twidde Commedienaait’ op maandagen 8 en 15, dinsdagen 9 en 16 en woensdagen 10 en 17 april 2013 2013 om 20 uur in restaurant ‘Paulie’s’, Schepen De Jonghstraat 26 in Sint-Truiden.

Zie ‘Bij de ‘Boerebloos’: een belevenis!‘ van 23 november 2008 en ‘7e editie G-DAY‘ van 22 september 2012 op deze website.