'Den Athené'

Op zaterdag 16 april 2016 was het open-deur-dag in het Oud-Atheneum in Sint-Truiden (Zoutstraat 46). Maar nog meer: het alternatieve cultureel centrum van Sint-Truiden bestaat inmiddels 20 jaar.

"Het is één van de vele realisaties, waar ik als vroegere burgemeester van Sint-Truiden bijzonder fier op ben", zegt sp.a-gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Bij het huren en het later aankopen van het gebouw was de bedoeling duidelijk: (culturele) verenigingen op een laagdrempelige, goedkope manier de kans bieden om een eigen lokaal te hebben. En dat lukt nog altijd goed.

Natuurlijk is het een oud gebouw en zou het gerestaureerd moeten worden, maar beleid is nu éénmaal een kwestie van prioriteiten en de er gehuisveste verenigingen zijn nog altijd erg blij en dankbaar met deze oplossing.

In de tijd van 'Internet of things' en allerlei sociale netwerken is het mijn overtuiging dat het traditioneel verenigingsleven juist meer zuurstof moet krijgen om mensen blijven samen te brengen. Ja en dit kan zelfs rond 'moderne toepassingen van de computer', zoals ik vastgesteld heb bij enkele verenigingen bij mijn rondgang in het Oud-Atheneum.

Die rondgang heb ik samen met sp.a-gemeenteraadslid Johnny Vangrieken gedaan.

Niet toevallig, want het was hij, die voor alle kleine en grote dingen in 'Den Athené' moest zorgen. Bovendien zijn we beiden oud-leerlingen van de school in dat gebouw.

Wij hebben dan maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om een foto te laten maken door fotoclub RENOVAT foto vzw.

Als we 'optellen' wat er nog altijd bestaat uit mijn 18 jarige periode als burgemeester, dan stel ik vast dat wij het zo slecht nog niet gedaan hebben. Natuurlijk moeten we vooruit kijken in de politiek, maar het past ook om af en toe al eens terug te kijken. En misschien benadrukken we dat als sp.a Sint-Truiden vandaag te weinig.

Hoeveel 'verjaardagen' van hoeveel initiatieven, die wij (mee) gerealiseerd hebben, heeft de huidige CD&V-Open Vld-meerderheid inmiddels al niet gevierd?

In 'Het Belang van Sint-Truiden' vinden we er regelmatig terug. Zo stond er op vrijdag 15 april 2016 niet enkel 'Den Athené' in, maar tevens Volkstuinen/Tuinhier Sint-Truiden, die dit jaar 25 jaar bestaan en de rozentuin op het domein 't Speelhof, die er al 10 jaar geleden aangelegd werd.

Het is aan ons als sp.a om dat te benadrukken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018.

We hebben het dus nog zo slecht niet gedaan."

 

Zie ook Het Oud Atheneum moet behouden blijven voor de verenigingen! van 29-09-2012 en "15 jaar Verenigingen in het Oud Atheneum" van 04-10-2011 op deze website.