Deputatie keurt milieuvergunningen voor Nyrstar goed

De deputatie heeft op woensdag 20 mei 2015 op voorstel van gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove de milieuvergunningen afgeleverd nv Nyrstar in Lommel.

Hieronder vindt u het persbericht.

Deputatie keurt milieuvergunningen voor Nyrstar goed

Hasselt, 20 mei 2015 - De NV NYRSTAR BELGIUM diende eind 2014 een vergunningsaanvraag in voor het verder exploiteren en veranderen door uitbreiding/wijziging van enerzijds de productiesite te Balen/ Lommel en anderzijds voor de monodeponie voor goethietresidu (goethietstort – geheel gelegen op het grondgebied van Lommel). Vandaag keurde de Limburgse deputatie op voorstel van gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove de milieuvergunningen goed.
“Voor deze goedkeuring was het noodzakelijk dat de gevraagde afwijking door minister Schauvliege toegestaan werd. Deze toestemming hebben we gisteren op de valreep ontvangen, waardoor alle vergunningen vandaag goedgekeurd konden worden”, zegt Ludwig Vandenhove.

Voor de aanvragen werd zowel een milieueffectenrapport als een veiligheidsrapport opgesteld, dewelke beide bij de vergunningsaanvraag werden gevoegd.

Op de productiesite wordt er jaarlijks tot 290 000 ton zink geproduceerd.

De monodeponie strekt  zich uit over 27 ha. Het te storten materiaal bestaat voornamelijk uit assen en slakken, ontgraven gronden en ruimingspecie afkomstig enerzijds van het fabrieksterrein van Nyrstar Balen/Lommel en Overpelt, en anderzijds van de hele regio van de Noorderkempen (sanering in samenspraak met OVAM).

De milieuwetgeving bepaalt dat een percolaatdrainagesysteem en een HDPE-folie moet worden aangelegd of  een ander gelijkwaardig systeem. Bij het bij Nyrstar toegepaste concept is er geen drainage en geen folie aanwezig, maar wordt de afdichting gevormd door het gestorte materiaal. Voor dit concept werd er door Nyrstar, eveneens eind 2014, bij de minister een afwijkingsaanvraag ingediend. Het verkrijgen van deze afwijking was noodzakelijk voor het verlenen van de vergunningen.

De deputatie moest, na termijnverlenging, uiterlijk een uitspraak doen op donderdag 28 mei 2015. Door de minister werd op dinsdag 19 mei 2015, de gevraagde afwijking toegestaan waardoor de vergunningen konden worden toegestaan.

Door de gemeente en de verschillende adviserende overheidsdiensten werd een gunstig advies geformuleerd mits het opleggen van een aantal bijzondere voorwaarden en mits de gevraagde afwijking werd toegestaan door minister Schauvliege. De toestemming van de minister hebben we op de valreep op dinsdag 19 mei 2015 ontvangen waardoor we de vergunning vandaag konden goedkeuren”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

De vergunningen worden verleend voor een termijn van 20 jaar.
Voor de productiesite, die grotendeels op het grondgebied Antwerpen is gelegen, moet de deputatie van de provincie Antwerpen ook een beslissing nemen (deze aanvraag liep gelijktijdig met deze in Limburg).

Zie onder andere MEERS, K. Vergunning voor uitbating van stort in Lommel. www.madeinlimburg.be, 20-05-2015. THUWIS, G. "Omgevingsvergunning biedt veel minder controle". Het Belang van Limburg, 21-05-2015, p. 22. Deputatie keurt vergunning Nyrstar goed. Het Laatste Nieuws, 22-05-2015, p. 18.

Zie ook Bionerga krijgt milieuvergunning voor overname groencomposteringsinstallatie van 31-01-2015 en Milieuvergunning voor slachthuis Lommel van 22-01-2015 op deze website.