Dierenwelzijn: ja, maar pragmatisch en realistisch!

De Limburgse deputatie heeft op donderdag 16 januari 2014 beslist om een milieuvergunning af te leveren aan de Life Sciences Development Campus (LSDC) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) voor de inrichting voor het houden van proefdieren en een uitbreiding van het aantal gehouden proefdieren.

Alle wettelijke vereisten worden strikt gevolgd. Bovendien heb ik rector Luc De Schepper er persoonlijk op gewezen dat het niet kan dat er dieren gehouden worden zonder milieuvergunning.
De aanvraag nu handelt over 3.720 dieren, terwijl er nu maar een vergunning was voor 120 dieren.
In de praktijk zaten er ongeveer 1.250 dieren.
De overheid en zeker universiteiten moeten het goede voorbeeld geven. Ik zal dan ook vragen dat zowel de afdeling Milieu-inspectie Vlaanderen, als de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid er op toezien dat de vergunning strikt nageleefd wordt.

Ook heb ik gevraagd om te bekijken of de ethische commissie, die toezicht houdt op alle aanvragen voor dierproeven, kan uitgebreid worden met iemand van de Provinciale Raad voor Dierenwelzijn en/of mijzelf als gedeputeerde voor dierenwelzijn of een afgevaardigde om alzo de situatie nog korter en concreter op te volgen.

Ja, ik ben en blijf een voorvechter van dierenrechten en dierenwelzijn, maar als politicus moet je pragmatisch en realistisch zijn.
Als democratisch verkozene kan je niet anders dan bestaande wetgeving strikt laten naleven en zo goed mogelijk laten controleren qua uitvoerbaarheid.

Ik geef toe: voor mij zijn dit bijzonder moeilijke beslissingen.

Ik zal zo snel mogelijk een persoonlijk bezoek brengen aan de dienst Centrale Proefdier Voorzieningen (CPV) van de Universiteit Maastricht, waarbij ik dierenrechtenorganisatie Global Action in the Interest of Animals (GAIA) en een delegatie van de Provinciale Raad voor Dierenwelzijn zal uitnodigen.”

Hieronder vindt u het persbericht.

Milieuvergunning voor 3.720 proefdieren aan UHasselt

Op voorstel van gedeputeerde Ludwig Vandenhove kende de Limburgse deputatie op donderdag 16 januari 2014 een milieuvergunning toe aan de Life Sciences Development Campus (LSDC) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) voor de inrichting voor het houden van proefdieren en een uitbreiding van het aantal gehouden proefdieren.
Het gaat in totaal om 3.720 proefdieren die gebruikt worden in onderzoek naar multiple sclerose (MS), reuma en hartfalen, voor het verplicht testen van medicijnen en in zeer beperkte mate voor onderwijsdoeleinden bij de studenten geneeskunde.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove benadrukt dat bij de beslissing gewaakt werd over het dierenwelzijn. "Zo is er geen sprake van het gebruik van deze proefdieren voor bijvoorbeeld het testen van cosmetica, enkel voor (bio)medisch en klinisch onderzoek. Het proefdieronderzoek gebeurt enkel door mensen met een gedegen opleiding  en er gaat veel aandacht uit naar optimale en stressvrije huisvesting.”

De vorige milieuvergunning van de UHasselt was een vergunning voor 120 dieren (muizen, ratten en konijnen). Echter met het bouwen van een nieuw animalium enkele jaren geleden zaten er in de praktijk 1.250 dieren. Bij dit nieuwe animalium is er veel aandacht gegaan naar dierenwelzijn en huisvesting.
Ludwig Vandenhove benadrukt dat een universiteit het goede voorbeeld moet geven in het naleven van de wetgeving:  “De aanvraag nu handelt over 3.720 dieren, terwijl er nu maar een vergunning was voor 120 dieren. In de praktijk zaten er echter ongeveer 1.250 dieren.
De overheid en zeker universiteiten moeten het goede voorbeeld geven. Ik zal dan ook vragen dat zowel de afdeling Milieu-inspectie Vlaanderen, als de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid er op toezien dat de vergunning strikt nageleefd wordt.”

Bovendien liet gedeputeerde Ludwig Vandenhove in de beslissing van deputatie de vraag opnemen of de ethische commissie, die toezicht houdt op alle aanvragen voor dierproeven, uitgebreid kan worden met iemand van de Provinciale Raad voor Dierenwelzijn en/of met de gedeputeerde voor dierenwelzijn of een afgevaardigde om alzo de situatie nog korter en concreter op te volgen.

Ik blijf een voorvechter van dierenwelzijn en heb hierover gewaakt bij deze moeilijke beslissing.
Als democratisch verkozene kan ik niet anders dan de bestaande wetgeving strikt te laten naleven en zo goed mogelijk te laten controleren qua uitvoerbaarheid
.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Achtergrond proefdierenonderzoek
Voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen zijn proefdiermodellen onontbeerlijk, ondanks de inspanningen die onderzoeksteams overal ter wereld en dus ook aan de UHasselt leveren, om waar mogelijk, alternatieven te voorzien. De wetgeving schrijft voor dat dieren alleen mogen worden gebruikt als er geen andere manier is om die wetenschappelijke vraag te beantwoorden.  Onderzoeksinstituten overal ter wereld zijn continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe  methodieken, die het gebruik van  proefdieren vermijden of reduceren, bv. door het gebruik van proeven op celculturen.  Als die technieken ter beschikking zijn, gebruikt de UHasselt die ook daadwerkelijk.  Indien er dus een alternatieve manier is om de wetenschappelijke vraag te beantwoorden, gebeurt het onderzoek zonder proefdieren. 

Anderzijds verplicht de wet in een aantal situaties het gebruik van proefdieren. Zo mag er geen enkel geneesmiddel toegepast worden bij de mens, voordat het getest is bij dieren. In de eerste plaats om na te gaan of het beoogde geneesmiddel ‘giftig’ is voor een levend wezen, in de tweede plaats om de werkzaamheid van het middel te testen. 

Achtergrond diersoorten
De wet schrijft voor dat er telkens moet gekozen worden voor de diersoort met het laagste bewustzijnsniveau (neurofysiologische gevoeligheid) die gelijker tijd de menselijke processen nog voldoende weerspiegelt.

 

Aantal proefdieren

Nieuwe milieuvergunning

Muizen

3.000

Ratten

600

Konijnen

30

Minipigs

20

Cavia’s

70

Daarom maakt de UHasselt voor haar onderzoek in het veld van de hersenaandoeningen en ontstekingsziekten uitsluitend gebruik van kleine knaagdieren (ratten, muizen).
Voor een deel van het onderzoek meer specifiek naar hartfalen wordt beperkt gebruik gemaakt van minipigs, omdat de hartfunctie van de muis te veel verschilt van dat van de mens. De UHasselt beperkt dit onderzoek tot een 20-tal minipigs.
De UHasselt gebruikt daarnaast in beperkte mate ook dieren voor anatomieonderwijs binnen de opleiding geneeskunde en de cursus proefdierkunde binnen de opleiding biomedische wetenschappen. Hier worden met name kleine aantallen cavia’s, konijnen en ratten gebruikt, die slechts enkele weken gehuisvest worden.

 

Zie onder andere UHasselt krijgt vergunning voor 4.000 proefdieren. Het Belang van Limburg, 17-01-2014, p. 11. 3.700 proefdieren voor UHasselt en Bioville ondanks protest. TVL-journaal, 17-01-2014. UHasselt mag 3.720 proefdieren houden. Het Laatste Nieuws, 18-01-2014, p. 44.

Zie ook Provincie Limburg moet dierenwelzijn blijven koesteren van 18-11-2013 en Limburgse sp.a-gedeputeerden in GAIA-magazine van 18-06-2013 op deze website.