Dieven en toeristen!

“In elke periode dat fruit plukklaar is in onze regio duiken de laatste jaren steeds vaker (dezelfde) verhalen op in de media over fruitdiefstallen en/of wildplukkers.
Voor mij is er een duidelijk onderscheid tussen echte diefstallen en toeristen en/of wandelaars of fietsers, die een appel of een peer plukken om onmiddellijk te ‘proeven’.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove/>.


Ludwig Vandenhove/>: “Iedereen, die is opgegroeid in Haspengouw, weet dat een appel of peer ‘pikken’ hier tot de gebruiken behoort.
Hetzelfde geldt voor de toeristen, die onze regio aan doen: het is één van onze handelsmerken.
In andere (fruit)regio’s geldt hetzelfde, bijvoorbeeld druiven in Franse wijnstreken.

We moeten beseffen, ook de fruitsector, dat dit bij de sterke toeristische ontwikkeling hoort, die we de laatste jaren gekend hebben.
Onze regio moet inventief zijn op dit vlak: fruitautomaten plaatsen, rechtstreekse verkoop via kraampjes langs de weg organiseren, paloxen met appelen en/of peren met een kistje erlangs plaatsen waar bezoekers vrijwillig een bijdrage kunnen inleggen (komt meestal minimum overeen met de waarde van het fruit!), etc.

Echte, georganiseerde diefstallen, zoals wij er ook al een aantal gehad hebben in onze politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, moeten aangepakt worden (bijvoorbeeld afgelopen maandag aardbeiplantjes in de buurgemeente Heers). De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken doet hier gerichte controles op.

Maar diefstal en toerisme mogen niet met mekaar verward worden!
Haspengouw moet voor alle bezoekers en toeristen een gastvrije streek blijven.

Deze berichtgeving werkt nadelig voor onze regio.
Ze getuigt van weinig gastvrijheid ten aan zien van toeristen.

In diezelfde context ben ik eveneens niet te vinden voor de maatregel van de gemeente Zwijndrecht, die onder het mom van ‘moeskopperij’ een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) wil opleggen aan wildplukkers. Bovendien heb ik mijn twijfels of dit juridisch kan.Nochtans ben ik een grote voorstander van GAS.”
Zie onder andere ook de tekst ‘Nieuwe brochure over het politiereglement’ van 17 juli 2011 op deze website.

Hierover wordt burgemeester Ludwig Vandenhove geciteerd in Het Belang van Limburg van dinsdag 13 september 2011 en in Het Laatste Nieuws van woensdag 14 september 2011.
Hieronder vindt u de integrale versie van de citaten.

Het Belang van Limburg: Onderscheid tussen dieven en toeristen
Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden, is niet van plan het voorbeeld van Zwijndrecht te volgen. "In dit geval moet er een onderscheid gemaakt worden tussen dieven en toeristen die af en toe een appel plukken." Vandenhove pleit voor een preventieve aanpak. "Wij proberen te sensibiliseren en fruitautomaten of kraampjes op te zetten waar toeristen terechtkunnen voor een stuk fruit. We mogen de toeristen niet afschrikken"

Het Laatste Nieuws: Limburg wil geen boetes tegen wildpluk
Hoewel de beslissing op veel begrip kan rekenen bij telers en representatieve organisaties als de Boerenbond staat niemand te springen om een gemeentelijke administratieve straf (GAS) zoals in Zwijndrecht op te leggen. Enerzijds omdat niet iedereen er last van heeft, maar ook omdat straffen niet de oplossing is. "We willen een onderscheid maken tussen de toerist en de echte dief", stelt
burgemeester />van
Sint-Truiden Ludwig/> Vandenhove. "De ene plukt een appel bij het passeren van een plantage, de andere steelt massaal grote hoeveelheden om door te verkopen. Dat is diefstal en daar hoort een strafrechtelijke vervolging bij. We brengen liever een sensibiliserende boodschap naar de toeristen toe. Dat heeft meer effect dan ze af te schrikken met boetes. Ik zie ook positieve zaken gebeuren. Mensen richten zelf standjes op om hun fruit te verkopen aan passanten en ik zie hier en daar zelfs fruitautomaten." bIn Nieuwerkerken, Gingelom en Heers zien ze evenmin heil in de aanpassingen van de administratieve sancties. In deze gemeente bleef het aantal diefstallen dan ook beperkt. "En dat ondanks enkele knooppunten van verschillende fietsroutes", vertelt waarnemend
burgemeester />Patrick Lismont (sp.a) van Gingelom. "We moeten zoiets bekijken vanuit de politiezone en eens gezond over nadenken. Straffen is logisch."

Zie onder andere ook de teksten ‘Toeristen van Heers ook nog welkom in Sint-Truiden!’ van 19 april 2011 en ‘Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!’ van 9 juli 2011 op deze website.