Drukke ‘Week van de Medior en Senior’ achter de rug

Van maandag 21 november tot en met zondag 27 november 2011 waren er in Sint-Truiden tal van activiteiten naar aanleiding van de ‘Week van de Medior en Senior’.

Het werd een drukke week met heel wat aanwezigen.
Achteraf was iedereen tevreden over het gevarieerde programma.”, zeggen schepen van medioren en senioren Johnny Vangrieken en burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

Op dinsdag 22 november 2011 werd de week ingezet met een dansnamiddag in stadsfeestzaal ‘Manège’.
Op donderdag 24 november 2011 konden de medioren en de senioren in de voormiddag een bezoek brengen aan het Festraetsuurwerk en de begijnhofkerk of aan de bibliotheek de Leidraad, een tentoonstelling bezoeken, een lezing bijwonen over senioren en veiligheid of een initiatie schilderkunst volgen.
‘s Namiddags kon er gekozen worden uit een bezoek aan Stayenmolen en Brouwerij Wilderen, een initiatie dansen in stadsfeestzaal Manège, een workshop ‘Ligt er antiek, kunst of kitsch op zolder?’ onder begeleiding van antiekexpert Tonny Dangis, een voorstelling van 4 gemeenschappen op basis van cultuur,religie, enz.(Hapje Sint-Truiden) (zie de website http://hapjesinttruiden.be) of een bezoek aan het het asielcentrum van Bevingen van het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil).
De drukke dag werd afgesloten met koffie en taart.

 

 

Op vrijdag 25 november 2011 werd de ‘Gids voor de Medior en Senior 2012-2013’ officieel voorgesteld in het Festraetsuurwerk.
Jonas Van Esche bracht er de ambiance in met zijn accordeon.
Vanaf vrijdag 2 december 2011 zal deze brochure, die heel wat nuttige en praktische informatie bevat, in de bus vallen bij alle Truienaren.
“Het is de eerste maal dat zo een gids uitgegeven wordt.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

Voor de leden van de algemene vergadering van de stedelijke medioren- en seniorenraad was er op zondag 27 november 2011 nog een afsluitend ontbijt in het kasteel op het domein ’t Speelhof.

 

 

“Met deze succesvolle week van de medior en de senior, bewijst de stedelijke adviesraad voor medioren en senioren nog maar eens dat zij zich niet beperken tot het geven van adviezen, maar ook heel wat activiteiten (mee) organiseren.”, besluiten Johnny Vangrieken en Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het integrale voorwoord van de ‘Gids voor de Medior en Senior 2012-2013’.

 

 

Het stadsbestuur en het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) zijn er zich bewust van dat ‘de plussers’ een belangrijk deel uitmaken van onze bevolking en daardoor verdienen ze onze ruime aandacht.

 

 

‘Ouder worden’ wordt soms negatief bekeken maar is vaak iets zeer positief: je bent ouder, maar ook wijzer, rijper, milder. Ouder worden heeft ook verschillende facetten.
Eens je de kaap van 55 bereikt hebt en zeker wanneer je op pensioen gaat, zorgt dit voor een grondige verandering in je leven.
Plots krijg je meer vrije tijd om te reizen, een hobby of een sport uit te oefenen, te studeren…of gewoon zalig niets te doen.

 

 

En wat zou een gemeente/stad zijn zonder al die medioren en senioren, die op hun kleinkinderen passen, die het geheugen van de gemeente/stad zijn, die voor hun buur boodschappen doen, die vrijwilligerswerk doen?
De woorden medior en senior dekken een hele groep mensen, van de actieve 55-plusser tot de zorgbehoevende bejaarde.

 

 

Deze gids biedt ons de mogelijkheid om de werking rond medioren en senioren beter bekend te maken bij het doelpubliek. Het is immers niet altijd evident om je weg terug te vinden tussen de verschillende diensten en verenigingen. Wij willen je dan ook graag helpen en je op een makkelijke manier doorheen alle diensten leiden waar je een beroep op kan doen.

 

 

Kortom, deze uitgave wil een leidraad zijn in alles wat een meerwaarde kan bieden in het leven en welzijn van de medior en senior.

 

 

Veel leesplezier.

 

 

Namens het stadsbestuur
Johnny Vangrieken
schepen

 

 

Ludwig Vandenhove burgemeester

 

Namens het OCMW-bestuur
Pascal Monette
voorzitter

 

 

Namens de stedelijke medioren- en seniorenraad
Edmond Hermans
voorzitter

 

 

Wie geen gids per post ontvangen heeft, kan die nog altijd aanvragen bij de stedelijke welzijnsdienst (info.welzijn@sint-truiden.be of telefoon 011-17 15 57) of via een mail naar burgemeester@sint-truiden.be.

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Seniorengids 2011-2012 stad Sint-Truiden is er!’ van 15 september 2011 en ‘Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!’ van 9 oktober 2010 op deze website.