Durven vooruitkijken

“Ja, in de politiek moet je durven vooruitkijken.
Of de bevolking dat altijd naar waarde weet te schatten, is iets anders”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

“Neem nu de studie, die de vzw DuboLimburg en de provincie Limburg hebben laten uitvoeren naar het verduurzamen van de verlinting en de gevolgen ervan voor de CO2-problematiek” [1], aldus Ludwig Vandenhove.
“Natuurlijk is dit een visie op termijn en kunnen we daar van vandaag op morgen niets aan veranderen, maar dit mag geen alibi zijn om er niet concreet aan te beginnen.
Dit geldt zowel voor het Vlaamse niveau, als voor de gemeenten.

Uit het vijfjaarlijks rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) blijkt dat België in één opzicht bij de slechtsten van de klas is: verstedelijking, de betonnering van de ruimte als gevolg van de verlinting [2].

Natuurlijk is het niet populair om te zeggen dat op sommige plaatsen niet meer mag gebouwd worden en/of dat er op termijn zelfs huizen moeten afgebroken worden, ook al gebeurt dat tegen een vergoeding. Maar om echt naar een duurzame samenleving te gaan, zullen vele maatregelen, grote en kleine, nodig zijn.”

[1] Europees milieurapport hekelt Belgische lintbebouwing. Het Belang van Limburg, 04-03-2015, p. 10. 
[2] Het milieu in Europa: Toestand en verkenningen 2015 – Samenvatting. EMA-publicatie, 02-03-2015.

Zie ook Nadelen lintbebouwing wegwerken is duurzaam! van 05-02-2014 en Lezing Hans Bruyninckx in Provinciale Hogeschool PXL van 09-12-2014 op deze website.