Duurzaam beleid gecombineerd met kunst

Van zaterdag 19 mei tot en met zaterdag 2 juni 2012 is op het Sint-Maartenplein in Sint-Truiden de installatie ‘7,1’ van kunstenares Vera Thaens te bezichtigen.


Vera Thaens
is studente 3e bachelor Beeldhouwkunst aan de Provinciale Hogeschool (PHL) Hasselt en haar eindwerk situeert zich rond de thematiek van de klimaatverandering en de piekolie.
Met dit kunstwerk wil zij de toeschouwers doen nadenken over de duurzame consumptie van lokaal geproduceerde voedingsmiddelen.

De installatie ‘7,1’ is een houten marktkraam met groendak, waarop een grote variatie aan kruiden gekweekt wordt.
In een geïntegreerde zonnedroger worden ze ter plaatse verwerkt en op vaste tijdstippen verkocht.

“Het opzet is om het principe van de korte keten - het consumeren van (in dit geval zeer!) lokaal geproduceerde voedingsmiddelen (kruiden) - op een zeer drastische, maar visuele manier voor te stellen.
Het lokaal kweken, verwerken en vermarkten, gebeurt op een oppervlakte van 12 m2.
De korte keten biedt ecologische,  economische en sociale voordelen.
Door lokaal geproduceerde voedingsmiddelen te consumeren, wordt grootschalig transport en de bijhorende impact op het milieu vermeden.

“De naam van de installatie verwijst naar de alarmerende ecologische voetafdruk van de gemiddelde Belg. De oppervlakte, die nodig is om onze grondstoffen te produceren en ons afval te verwerken, is 7,1 hectare (ha). Slechts vijf landen hebben een nog grotere ecologische voetafdruk dan België. En eigenlijk geeft de aarde iedereen maar recht op 1,8 ha.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove, tevens bevoegd voor duurzaam beleid en ontwikkelingssamenwerking.

“Toen mevrouw Vera Thaens vroeg om haar eindwerk te ‘exposeren’ in de Stapelstraat, één van de belangrijkste winkelstraten van Sint-Truiden, was ik onmiddellijk akkoord.
Een thema, zoals duurzaam beleid, moet je echt bij de burger brengen.”

Op zaterdagen werden de kruiden verkocht, de laatste keer zal op zaterdag 2 juni 2012 in de voormiddag zijn.

Zie onder andere ook de tekst ‘Sint-Truiden is de 8e Limburgse FairTradeGemeente!’ van 16 mei 2008 op deze website.

Hierover is een artikel verschenen in De Weekkrant van woensdag 30 mei 2012.