Duurzame bedrijfstuin staat model in Genk

Op dinsdag 9 juli 2013 is de duurzame bedrijfstuin van het Centrum Duurzaam Groen op het Industrieterrein Genk-Zuid, Troisdorflaan 19,  waar ook De Winning en Hogeschool PXL een vestiging hebben, officieel geopend.

Ludwig Vandenhove: “Dit is een mooi voorbeeld dat kan overgenomen worden door heel wat ondernemingen en op heel wat andere bedrijfsterreinen in Limburg.

Ik heb ook gevraagd aan het Centrum Duurzaam Groen en de diverse partners om een aanbod uit te werken op het vlak van groen en milieu naar de Limburgse gemeenten en steden toe.
Ik denk aan een laagdrempelig, praktisch en goedkoop pakket.

De inrichting van kwalitatieve en duurzame bedrijfsterreinen kan een van die items zijn.”

Hieronder vindt u de perstekst.

Duurzame bedrijfstuin staat model in Genk
De Winning, Centrum Duurzaam Groen en Hogeschool PXL openen duurzame bedrijfstuin op Genk Zuid.

Vandaag openden, in aanwezigheid van gedeputeerde Ludwig Vandenhove, De Winning, Centrum Duurzaam Groen en Hogeschool PXL de duurzame bedrijfstuin rond hun bedrijfsgebouwen op Genk Zuid.
Deze duurzame en natuurvriendelijke tuin staat als voorbeeld voor de toekomstige aanpak van bedrijfsgroen op industrieterreinen.
De tuin is een realisatie van vermelde partners in samenwerking met Natuurpunt en VOSEC.
De realisatie wordt door de provincie Limburg financieel ondersteund in het kader van de projectoproep “Kleine duurzame projecten”.

Het gebruik van duurzaam en natuurvriendelijk bedrijfsgroen rond de bedrijfsgebouwen zorgt  niet alleen voor de creatie van meer natuur maar vergroot tevens het leefgebied van diverse soorten fauna en flora.
Bedrijfsterreinen vormen op deze wijze geen barrière meer voor dieren en planten uit het omliggende landschap, maar worden belangrijke natuurverbindingen.
In een duurzame en natuurvriendelijke bedrijfstuin wordt het omliggende landschap immers maximaal doorgetrokken en wordt gebruik gemaakt van streekeigen beplanting.
De aanleg van meer en duurzaam groen draagt bovendien zijn steentje bij aan de Limburgse ambities voor een klimaat neutrale provincie.
Duurzaam bedrijfsgroen produceert minder afval, heeft minder onderhoud nodig en is op termijn kostenbesparend.

De aanleg van de duurzame tuin gebeurde uitsluitend met de inzet van personeel uit de sociale economie.  Bij het voorbereidend onderzoek naar de opbouw van het omliggende landschap en de aanwezige planten en dieren, konden we rekenen op de inzet van vrijwilligers van Natuurpunt en studenten van de afdeling Groenmanagement van de Hogeschool PXL.

De duurzame bedrijfstuin is een voorbeeld voor de omliggende en andere bedrijven.
Samen met hun partners willen De Winning en Centrum Duurzaam Groen dit concept uitdragen en algemeen ingang doen vinden.  Hierbij streven zij naar gebiedsdekkende realisaties, o.m. via de clustering van individuele bedrijfsterreinen.
Zij bieden een totaalpakket aan, vanaf de planning tot en met de realisatie en het onderhoud.

In het najaar zullen infosessies georganiseerd worden voor de geïnteresseerde bedrijven en de sociale economie bedrijven die een belangrijke rol bij de toekomstige realisaties kunnen spelen.

Zie onder andere Duurzame bedrijfstuin staat als voorbeeld voor groene industrieterreinen, www.limburg-actueel.be, 9 juli 2013; interview Radio 2 Limburg op 9 juli 2013; Eerste duurzame bedrijfstuin opent op Genk-Zuid, Het Laatste Nieuws, 10 juli 2013, p.17.

Zie ook Limburgse bedrijven verminderen CO2-uitstoot van 25 juni 2013 op deze website.

 

 

Tags: