Een speelpleintje voor elke buurt en elk dorp

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Een speelpleintje voor elke buurt en elk dorp

“Zo deden wij het als sp.a gedurende onze jaren in de meerderheid in Sint-Truiden. Wij suggereren dat de CD&V-Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden dat nu ook zo doet”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Nu is er via Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-raadslid Nadine Loix (sp.a) een vraag gekomen van een aantal inwoners voor een speeltuintje in Brustem.
sp.a
-fractieleider Filip Moers heeft het aangekaart tijdens de laatste gemeenteraadszitting op maandag 25 september 2017. (1)

Antwoord van de meerderheid: we gaan het onderzoeken, we zijn ermee bezig.
Dit is het type-antwoord wat wij als oppositiepartij altijd krijgen.
Alleszins zullen wij als sp.a het dossier strikt opvolgen.

Bij het aanleggen van speeltuintjes zou het stadsbestuur planmatig moeten te werk gaan.
Waar wonen kinderen van welke leeftijd?
Hoe evolueert de leeftijd (om eventueel speeltoestellen te vervangen en/of aan te passen)?
Waar wordt er veel gebouwd?
Welke vragen komen er binnen vanuit  de bevolking?
Zijn er bepaalde schooldomeinen in de omgeving, waar speeltoestellen staan en die kunnen opengesteld worden?

Om accuraat en snel op deze en andere vragen te kunnen inspelen, is het nodig dat de jeugddienst beschikt over een voorraad veilige en onmiddellijk inzetbare toestellen.
Hiervoor moet jaarlijks het nodige budget in de begroting voorzien worden.

In het informatieblad zou jaarlijks een actueel overzicht moeten gegeven worden van een plattegrond van de stad Sint-Truiden met aanduiding van de aanwezige speeltuintjes.

Is het moeilijk om zo een beleid rond speelpleinen te realiseren? Neen, want wij hebben het als sp.a 18 jaar op die manier gedaan. Het is goed voor de kinderen, maar ook voor het globale sociale contact in de buurt.”

 

(1) Nieuw speelplein in 2018. Het Laatste Nieuws, 29-09-2017, p. 17.

Zie ook Maandag van Augustuskermis: gemeenteraad in Sint-Truiden van 02-09-2015 en Nieuwe kindergemeenteraad officieel geïnstalleerd en opening 41e speeltuin in Sint-Truiden! van 31-05-2010 op deze website.