Eerste editie ‘Levensloop’ brengt 71.000,00 EUR op: proficiat!

De eerste editie van ‘Levensloop’, georganiseerd door het Levensloop Comité Sint-Truiden onder de koepel van Stichting tegen Kanker, op zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober 2011 op het domein ’t Speelhof in Sint-Truiden was een groot succes.
Dit verdient een dikke proficiat voor de organisatie, de vrijwilligers en de talrijk deelnemende verenigingen.

“Ik ben een fiere burgemeester.
Sint-Truiden heeft nog maar eens aangetoond dat het een solidaire stad is, dit keer met de spijtig genoeg te vele kankerpatiënten en hun familie. Maar dit is nu éénmaal onderdeel van het leven.
Ik heb achteraf in gesprekken en toespraken nog vaak verwezen naar die sterke vorm van samenhorigheid en solidariteit, die het eerste weekend in het domein ’t Speelhof bijna lijfelijk te voelen was.
Op een internationale dag als 11 november, waarop het einde van 2 verschrikkelijke wereldoorlogen herdacht wordt en die symbool staat voor vrede, heb ik ‘Levensloop’ in mijn officiële toespraak aangehaald.  

 

 

 

Ook is weer maar eens gebleken wat voor een bloeiend verenigingsleven wij in de stad Sint-Truiden hebben.
Er namen 54 teams deel met meer dan 1476 teamleden en er waren om en bij de 3 500 aanwezigen.
Dit was ruim meer dan bij de vorige edities in Braine-l’Alleud en Brussel, waar voor beide steden samen slechts 38 teams inschreven.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

Er was eveneens een sterke diversiteit in het deelnemersaantal, onder andere talrijke personen met een handicap van de vzw Wiric (zie www.wiric.be) en de verschillende allochtone gemeenschappen in Sint-Truiden

 

 

In Braine-l’Alleud bracht de actie 24 000,00 EUR op, in Brussel 30 000,00 EUR.
Dit is de verwachte opbrengst bij een eerste organisatie.
In Sint-Truiden werd ‘afgeklopt’ op 49 500,00 EUR en de ‘Vrienden van de Burgemeester’ hebben het bedrag rondgemaakt tot 50 000 EUR met een schenking van 500,00 EUR.

 

 

Inmiddels is het definitieve bedrag opgelopen tot 71.000,00 EUR. De sterke uiting van solidariteit heeft zich dus ook financieel uitgedrukt.

 

 

“De sfeer was fantastisch.
Ik heb dit kunnen merken tijdens de enkele uren dat ik zelf gewandeld heb op zaterdagnamiddag en zondagvoormiddag.
Natuurlijk heeft het uitzonderlijk goede weer mee gezorgd voor dit grote succes, maar dit doet geen afbreuk aan de inspanningen van alle medewerkers.

 

 

 

 

Dit initiatief is voor herhaling vatbaar en ik daag andere Vlaamse steden uit om beter te doen dan Sint-Truiden.

 

 

Net zoals bij deze eerste editie kan ‘Levensloop’ in de toekomst rekenen op de steun van het stadsbestuur. In het kader van ons preventief gezondheidsbeleid ondernemen en/of ondersteunen we trouwens regelmatig initiatieven rond de vreselijke ziekte, die kanker is.
Sint-Truiden blijft een stad apart!
Zie onder andere de tekstKom op tegen Kanker-weekend Sint-Truiden!’ van 15 september 2009 op deze website. 

 

 

Volgend jaar gaat ‘Levensloop’ door in het weekend van zaterdag 6 oktober en zondag 7 oktober 2011.

 

 

Dit en een week voor de gemeenteraadsverkiezingen: er zullen dan ongetwijfeld heel wat kandidaten zijn, die zich absoluut willen laten zien.
(Nog) meer volk dus: het kan allen maar goed zijn voor de organisatoren.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Tijdens de persconferentie op donderdag 15 december 2011 werd het definitief bedrag van de editie 2011 (71.000,00 EUR) meegedeeld en de editie van volgend jaar aangekondigd.  

 

 

Er was een getuigenis van één van de ‘vechters’ (Inès), die zeer pakkend was.
“Ik wil ze u niet onthouden, hieronder vindt u haar getuigenis!”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Een vechter aan het woord:

 

 

“Levensloop" is een belangrijke ervaring geweest voor mij daar wij als geen anderen beseffen waarvoor wij ons hebben ingezet. Het wetenschappelijk onderzoek naar diagnose en behandelingen moet verder kunnen gedaan worde. Kanker is een vreselijke ziekte en er moeten oplossingen op het gebied van behandelen en genezen ontwikkeld worden. Deze ziekte maakt heel veel slachtoffers en ik denk niet dat nog iemand kan zeggen dat hij niemand kent in zijn onmiddellijke omgeving die met de ziekte te maken krijgt.
"Wij" kunnen er nu nog over spreken, maar tijdens "Levensloop" gingen onze gedachten ook uit naar de overleden kankerpatiënten en we vergeten ook de familieleden niet want ook aan hen moet worden gedacht. Zij gaan in het ziekteproces ook mee met partner, kind of ouder.

 

 

Er was niet 1 topmoment maar verscheidene topmomenten. De openingsceremonie was emotioneel zeker omdat we met 86 medevechters het evenement mochten openen. De meesten met tranen in de ogen die getuigden van een zware strijd maar ook de meesten met tranen in de ogen maar ook van een gelukzalig voelen. Een gelukkigzalig gevoel door te verbondenheid die er heerste tussen ons.
Het was ongelooflijk om te zien hoeveel mensen zich hadden verzameld om samen te vieren, te herdenken en te strijden!
Ik hoorde nadien van een van de vechters dat ze tijdens de openingsceremonie van Levensloop voor het eerst een traan had kunnen laten in de drie jaar dat ze al vecht tegen de ziekte. De ontroering van zoveel vechters samen, ondersteund door teams en een hele lokale gemeenschap liet niemand van ons onberoerd.
De kaarsenceremonie bracht ons ook in vervoering en raakte vele aanwezigen tot in het diepste van hun hart!

 

 

De slotceremonie was dan weer een ultieme afsluiter waar we op het podium met alle comitéleden (ook vrienden geworden ondertussen) het tussentijdse opgebrachte bedrag te horen kregen. Op dat ogenblik waren we fier op een geslaagd evenement. Het was een moment om vast te stellen dat de "Truienaars" en natuurlijk ook mensen uit de omgeving van Sint-Truiden het hart op de juiste plaats hebben en dat ontroert en verblijdt tegelijkertijd!

 

 

Wat mij het meest zal bijblijven is dat samenhorigheidsgevoel tijdens alle drie de topmomenten en ook het zien van heel veel bekenden waarvan ik mij nooit had gerealiseerd dat zij zich op zo'n manier voor "Levensloop" zouden inzetten

 

 

Een operatie aan kanker (gelijk welke) heeft blijvende gevolgen op het lichaam en op de geest. Zo ben ik vervroegd in de menopauze gebracht en heb last van verschillende bijwerkingen van de medicatie zoals hevige "opvliegers". Gelukkig kan ik mij wekelijks ontspannen in de yogalessen van "Rekanto" waar we met lotgenoten proberen tot rust te komen in het eerste jaar na de ingreep. Vanaf dit jaar hebben we een vervolg  met "Ik beweeg weer" om  de yogalessen verder te kunnen beoefenen.
Ook op dit gebied heeft de "Stichting tegen Kanker en dus ook "Levensloop" zijn steentje bijgedragen.

 

 

Kortom deze "Eerste Levensloop" was geslaagd en had veel "emomooie" momenten.

 

 

Ines (vechter)

 

 

Hierover is een artikel verschenen in Het Nieuwsblad op vrijdag 16 december 2011 en in
Het Laatste Nieuws op zaterdag 17 december 2011.