Eerste Limburgse Open Gebedshuizendag: Sint-Truiden doet ook mee!

De eerste Limburgse Open Gebedshuizendag vindt plaats op zondag 15 mei 2011.

“De stad Sint-Truiden is met zijn 108 nationaliteiten een echte interculturele, interlevensbeschouwelijke en interreligieuze stad. Het is dan ook logisch dat wij aan dit Limburgs initiatief participeren.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
De wereld is OPEN en de stad Sint-Truiden is daar een mooi voorbeeld van en daar ben ik fier op als burgemeester.”

 

Deze dag wordt georganiseerd door het Provinciaal Integratiecentrum, de lokale integratiediensten van Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Beringen, Hasselt, Sint-Truiden, de dienst Diversiteit van gemeente Maasmechelen, de dienst Diversiteit en Educatie van de stad Genk, de dienst maatschappelijke integratie van de stad Maaseik en vertegenwoordigers van de diverse levensbeschouwingen en religies in Limburg.

 

 

In de diverse deelnemende gemeenten/steden kunnen bezoekers, gebedshuizen bezoeken en kennis maken met levensbeschouwingen en religies.
Voor meer informatie over het programma in de andere gemeenten, zie www.limburg.be/gebedshuizendag.

 

 

 

 

In de regio Sint-Truiden stellen diverse gebedshuizen hun deuren open en kan er kennisgemaakt worden met verschillende levensbeschouwingen en religies.

 

 

Een overzicht:

Centrum
- Ahmadiyyamoslimgemeenschap,
Capucienessenstraat 1-3 (achter het Minderbroedersmuseum)
- Antenne Morele Dienstverlening,
Kazernestraat 10/001
- Boeddhisme en Hindoeïsme,
Capucienessenstraat 1-3 (achter het Minderbroedersmuseum)
- Evangelische gemeenschap ‘de Rots’,
Leopold II straat 15
- Moskee Errahma,
Haardstraat 80
- Parochiekerk Sint-Jacobus,
Schuurhoven 47
- Rhema Pinksterkerk, CC De Bogaard,
Capucienessenstraat 8

 

 

Halmaal
- Gurdwara (sikhtempel) Sangat Sahib Gurdwara,
Halmaal-Dorp 20

 

 

Hoepertingen (Borgloon)
- Gurdwara (sikhtempel) Guru Ram Dass,
Smisstraat 8

 

 

In Sint-Truiden kunnen de Gurdwara’s (sikhtempels) met een pendelbusje bezocht worden.
Het busje vertrekt vanaf de Grote Markt om 12.30 uur, 14.00 uur, 15.30 uur en 17.00 uur.
Bij de Gurdwara’s staan de terugreistijden aangegeven.

 

 

In de plaatselijke folder staan meer details over het programma van de regio Sint-Truiden.
De folder bevat ook een wandel- en fietroute en is te verkrijgen aan het stadsloket of via de integratiedienst.

 

 

Voor meer informatie over het programma van de regio Sint-Truiden in het kader van de Limburgse Open Gebedshuizen, kan er contact opgenomen worden met de lokale integratiedienst van de stad Sint-Truiden, Kazernestraat 34, 3800 Sint-Truiden, tel. 011-69 16 46, e-mail: info.integratiedienst@sint.truiden.be.

 

 

Naar aanleiding van deze Open Gebedshuizendag heeft de integratiedienst ook een informatieboekje opgesteld rond de verschillende religies en levensbeschouwingen in Sint-Truiden.
Indien je geïnteresseerd bent in het boekje, kan je een gratis exemplaar opvragen bij de integratiedienst Kazernestraat 34, tel. 011-69 16 46, info.integratiedienst@sint-truiden.be of burgemeester@sint-truiden.be.
De brochure zal op zondag 15 mei 2011 eveneens te verkrijgen zijn op alle deelnemende locaties.

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale versie van het voorwoord dat burgemeester Ludwig Vandenhove geschreven heeft voor deze brochure.

 

 

Beste vrienden

 

 

Welkom in Sint-Truiden naar aanleiding van deze Limburgse Open Gebedshuizendag op zondag 15 mei 2011.

 

 

De stad Sint-Truiden is met zijn 108 nationaliteiten een echte interculturele, interlevensbeschouwelijke en interreligieuze stad. Het is dan ook logisch dat wij aan dit Limburgs initiatief participeren.

 

 

Enkele voorbeelden van activiteiten uit het recente verleden volstaan om dit te illustreren:
- de tentoonstelling ‘Van hieraf moet je gaan’ en de gelijknamige publicatie naar aanleiding van de Trudofeesten in 2005, in samenwerking met het Interdisciplinair Centrum Religiestudie & Interlevensbeschouwelijke Dialoog (ICRD) van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), de fotografen Wouter Rawoens en Patrick De Spiegelaere en het bureau Baillieul;
- de ondertekening van de visietekst ‘Samen … een stad apart’ door de directies van de scholen van het secundair onderwijs in Sint-Truiden, vertegenwoordigers van de verschillende levensbeschouwingen en/of religies in België en door het stadsbestuur van Sint-Truiden op woensdag 10 mei 2006.
De tekst geeft een gemeenschappelijke visie weer op hoe we wensen samen te leven in een maatschappij waarin er verschillende culturen, levensbeschouwingen en/of religies aanwezig zijn in het algemeen en in Sint-Truiden in het bijzonder;
- het debat tussen vertegenwoordigers van verschillende culturen, levensbeschouwingen en religies op woensdag 2 mei 2007 in de Academiezaal.

 

 

Bovendien hoop ik nog altijd in het hoflokaal op de site van de Minderbroeders een interreligieus centrum te kunnen vestigen met debatten, gespreksavonden, tentoonstellingen, etc.
Dit alles moet de inhoudelijke onderbouw bestendigen van Sint-Truiden als historisch-religieuze (lees katholieke) stad met al zijn kerken en kloosters (toeristisch, erfgoed en monumentenzorg) en actueel als interculturele, interlevensbeschouwelijke en interreligieuze stad.

 

 

In deze brochure vindt u enige informatie over de verschillende levensbeschouwingen en religies, die in Sint-Truiden vertegenwoordigd zijn.
Aarzel zeker niet om hun locaties vandaag of later eens te bezoeken en/of om hen te contacteren voor meer informatie.

 

 

De wereld is OPEN en de stad Sint-Truiden is daar een mooi voorbeeld van en daar ben ik fier op als burgemeester.

 

 

Hou deze brochure zeker bij. Immers, levensbeschouwingen en religies zijn zo oud als de mensheid.

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester

 

 

Sint-Truiden, 15 mei 2011

 

De omschrijvingen van de diverse geloofsovertuigingen en religies in deze brochure zijn gebaseerd op teksten door henzelf aangeleverd.