Eerste (mobiele) camera in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken is een feit!

Vanaf volgende week zal de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken een eerste mobiele camera kunnen inzetten tegen bepaalde vormen van overlast op bepaalde plaatsen en in het kader van de handhaving van de openbare orde (bijvoorbeeld carnaval, kerstmarkt, etc.).

De eerste locatie is het jeugdcentrum ‘de Tochtgenoot’.

 

De politieraad heeft dit op voorstel van hoofdcommissaris - korpschef Philip Pirard en burgemeester Ludwig Vandenhove goedgekeurd op woensdag 25 november 2009 en na een openbare aanbesteding is de camera recent geleverd en geïnstalleerd op een specifiek daartoe uitgerust politievoertuig.
De gemeenteraad van Sint-Truiden van maandag 20 september 2010 zal zich uitspreken over het verplicht advies dat de korpschef moet geven voor het praktisch gebruik van deze camera.
Nadien gebeurt hetzelfde door de gemeenteraden van Gingelom en Nieuwerkerken.

 

 

Ik ben altijd voor het hanteren van mobiele camera’s geweest in het bestrijden van de overlastfenomenen en het handhaven van de openbare orde in onze politiezone in plaats van vaste camera’s.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“Mijn redenen zijn en blijven:
- de mogelijkheid om de camera flexibel in te zetten, vermits overlastfenomenen zich nog al eens snel verplaatsen, zeker na gerichte acties van de politiediensten (bijvoorbeeld jeugdcentrum ‘de Tochtgenoot’, stationsomgeving, vesten, etc.);
- de kostprijs: één of enkele (na evaluatie zullen we eventueel beslissen bijkomende aan te schaffen) mobiele camera’s zijn veel goedkoper dan vaste camera’s aanbrengen op diverse plaatsen;
- de veiligheidscijfers in Sint-Truiden: hier zwaar investeren in verschillende vaste camera’s is ‘schieten met ‘een olifant op een mug’. Onder andere daarom is Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) gekant tegen het uitvoeren van een dure studie omtrent het al dan niet inschakelen (hoeveel?, waar?, etc.) van vaste camera’s. Bovendien heeft de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zelf voldoende kennis in huis in plaats van geld uit te geven aan externe firma’s.

 

 

 

 

In de praktijk zal de mobiele camera steeds voor een beperkte periode op specifieke plaatsen waar zich bepaalde problemen voordoen, ingezet worden.
De beelden van deze mobiele camera kunnen via een draadloos netwerk doorgezonden worden naar het politiehuis.

 

Alle wettelijke voorschriften, onder andere het op de hoogte brengen van het publiek via geëigende pictogrammen en het gegeven dat enkel politiemensen de beelden zullen mogen bekijken, zullen nagekomen worden bij het inzetten van deze mobiele camera.

 

 

Voor de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken blijft cameragebruik een technisch hulpmiddel om de politiemensen op het terrein te ondersteunen. De zichtbare aanwezigheid van politie in het straatbeeld is en blijft immers één van de basisprincipes van de gemeenschapsgerichte politiezorg en onze aanpak qua integrale veiligheid en leefbaarheid.
Veiligheid blijft op de eerste plaats een zaak van mensen!

 

 

Het inschakelen van deze mobiele camera zal na een bepaalde tijd geëvalueerd worden om na te gaan of er al dan niet bijkomende zullen aangekocht worden.”

 

 

Hierover is onder andere een item verschenen op Truienaar.be en in Het Nieuwsblad op 16 september 2010 en in Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws op 17 september 2010.

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Mobiele camera’s in Sint-Truiden!’ van 30 augustus 2009 op deze website.