Eerste tussenkomst in de Senaat

“Ik deed op vrijdag 13 januari 2023 mijn eerste tussenkomst in de Senaat sinds ik recent gemeenschapssenator geworden ben”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Het was natuurlijk niet echt mijn eerste ‘optreden’, vermits ik tussen 2003 en 2007 al rechtstreeks verkozen senator was.

Het ging over de resolutie ‘betreffende de rechten en het welzijn van ‘de lockdowngeneratie’ in de post-Covid samenleving’.

Wij hebben als VOORUIT op mijn aangeven voor deze resolutie gestemd, omdat we inhoudelijk volledig akkoord kunnen gaan met de erin opgenomen suggesties en maatregelen. Bovendien vinden wij dat net zulke resolutie tot de bevoegdheid van de Senaat behoort, waarbij “de federale regering gevraagd wordt, in overleg met de deelstaten” een aantal maatregelen te nemen.

Voor ons is dit een mooi voorbeeld van samenwerkingsfederalisme.

De federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten moeten in nauwe samenwerking bekijken welke lessen er kunnen getrokken worden uit de voorbije Covid19-periode en wat dit aan maatregelen kan opleveren voor toekomstige vergelijkbare calamiteiten.

De federale meerderheidspartijen MR, Open Vld en cd&v stemden tegen, niet omwille van de inhoud, wel om institutionele ‘spitsvondigheden’.”

Hieronder vindt u de tussenkomst. (1)

 

Tags: