Eikenprocessierups, ook in 2016 aandacht vanuit de provincie Limburg

In de ‘Stand van zaken van de eikenprocessierups in 2015 in de provincie Antwerpen ‘ staat dat de eikenprocessierups (EPR) toegenomen is in de gemeenten Balen, Laakdal en Meerhout, grensgemeenten met de provincie Limburg.

“Klopt”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. “Maar de provinciegrens blijft (voorlopig?) de grens voor de EPR.”
Maar zeker in de aangrenzende gemeenten moeten we alert zijn.

In 2015 was in het kerngebied (Bocholt - Bree - Kinrooi - Maaseik) het aantal EPR erg hoog. Daarbuiten waren er plaatselijk veel rupsen in Lommel, Leopoldsburg en Hechtel-Eksel.
Opvallend waren de hoge aantallen in de gemeente Balen net over de Limburgse grens in de provincie Antwerpen.

“De hinder werd op de meeste plaatsen als laag ervaren”, aldus Ludwig Vandenhove.
“In een aantal gebieden was dit zeker te wijten aan de succesvolle bestrijding: een goede advisering/begeleiding gecombineerd met de deskundigheid bij het sproeien. Ook is de financiële inbreng vanuit het provinciebestuur in 2015 verhoogd.

Vanuit de gemeente Kinrooi waren er wel veel klachten. Daarom gaan we hier de bestrijding strikter mee opvolgen.

We bekijken momenteel of er een Europees Interreg-project rond de EPR mogelijk is met de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg in Nederland en Antwerpen en Limburg in België .
Dit biedt een mogelijkheid om te onderzoeken hoe we bepaalde gebieden rupsenarm kunnen houden, bijvoorbeeld door de inzet van natuurlijke vijanden en een ander wegbermbeheer. Ook qua bestrijding van de EPR moeten we het gebruik van schadelijke sproeiprodukten zoveel mogelijk trachten uit te schakelen.
In Vlaanderen zouden  de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) en de hogeschool PXL hier een rol kunnen in spelen.
In Nederland is voornamelijk de vraag hoe we de dieren beter kunnen bestrijden met nematoden en spoorferomonen.
De bedoeling is om dit voorstel in te dienen in januari 2017.

Nu de lente en de zomer eraan komen zal het Provinciaal NatuurCentrum (PNC) weer regelmatig actuele informatie brengen over de stand van zaken van de EPR en de bestrijding ervan.”

 

Zie onder andere Radio 2 Limburg-journaal, 29-03-2016.

Zie ook Minder hinder door eikenprocessierups van 06-07-2015 op deze website.