Eindelijk: een petanquetornooi op de Grote Markt van Sint-Truiden!

“Ik ben er al jaren mee voor aan het ijveren, maar eindelijk is het zover: petanque op de Grote Markt van Sint-Truiden!”, aldus een fiere burgemeester Ludwig Vandenhove.


Op zondag 22 augustus 2010 organiseert Petanqueclub Sint-Truiden (PCST), in samenwerking met het stadsbestuur, het 1e Open Markt petanquetornooi.
Speciaal voor deze unieke gelegenheid worden die dag maar liefst 44 petanqueterreinen op de Grote Markt van Sint-Truiden aangelegd. 

Het Open Markt petanquetornooi omvat een tornooi voor heren of gemengde ploegen met poulesysteem en een tornooi voor dames over vijf rondes, telkens in tripletten. 

De wedstrijden van de heren en de gemengde teams starten om 10.00 uur, het tornooi van de dames om 11.00 uur.
Er kunnen maximum 64 tripletten bij de heren en de gemengde reeks en maximum 24 tripletten bij de dames deelnemen.
Iedereen kan aan het Open Markt petanquetornooi deelnemen, ook spelers zonder licentie. Echt sport in de breedte dus!

De petanquesport in Sint-Truiden zit in de lift. Zo worden er binnenkort twee nieuwe terreinen aangelegd aan speelpleintje ‘Het Koekje’ in de Koekestraat en wordt er één terreintje bij aangelegd in de Leliestraat.
In totaal beschikt Sint-Truiden over meer dan 100 petanquebanen, waarvan tien overdekte banen in het voormalig Belgacomgebouw en en vier overdekte banen op het domein Terbiest.
Op de petanquelocaties in Aalst, Brustem, Engelmanshoven, Kerkom, Ordingen en Velm hebben de schuilhuisjes verlichting met aanwezigheidsdetectie (sensor).

Er zijn momenteel 19 petanqueclubs (PC) verspreid over het hele grondgebied van Sint-Truiden, die intens de terreinen gebruiken: PC De Klinkers Wilderen, PC Onder de Toren Engelmanshoven, PC Ordingen, PC Kasteeltje Kerkom, PC Sint-Joris, PC Houten Dek Zepperen, PC Paviljoentje (Eglantierplein), PC Sint-Truiden, PC De Narcis Aalst, PC Wimbledon, PC Begijnhof, PC Bevingen, PC Ter Smisse Velm, PC Reneske (Bernissem), PC Zuid-Brustem, PC Zepperen, PC Speelhof, PC Ark van Park en PC Guvelingen.
6 petanqueclubs nemen deel aan de stedelijke petanquetornooien, één club (PCST) neemt deel aan de nationale competitie en 12 petanqueclubs beoefenen de petanquesport puur op recreatieve basis.

“Het stadsbestuur moedigt het spelen van petanque aan, omdat het hier gaat om een populaire en zeer sociale sport.
Iedereen kan deze volkssport beoefenen, want er zijn geen dure attributen en kledij voor nodig, de regels zijn zeer eenvoudig en met een beetje oefening kan iedereen snel mee.  

Deze bloeiende petanquesport in Sint-Truiden bevestigt de belangrijkheid van de beleidsitems ‘sport in de breedte’ en ‘leefbaarheid’. Met andere woorden, sport wordt hier op een ideale manier gecombineerd om mensen met elkaar in contact brengen in buurten, dorpen, straten en wijken.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie ook www.pcst.be.

Zie ook de teksten ‘Grootste openlucht petanquetornooi van België in Sint-Truiden!?’, ‘Petanque blijft razend populair in Sint-Truiden!’ en ‘Sint-Truiden gaat verder met de uitbouw van de petanquesport!’.