Elektrische voertuigen zijn de toekomst

“Elektrische voertuigen zijn de toekomst.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove.  “De overheid moet dan ook het voorbeeld geven.”

De provincie Limburg heeft 2 elektrische dienstwagens aangekocht.

sp.a-gedeputeerden Jean-Paul Peuskens en Ludwig Vandenhove gingen de voertuigen op donderdag 2 mei 2013 officieel afhalen bij Punch Powertrain in Sint–Truiden.

“Natuurlijk ben ik blij dat wij zo een innoverend bedrijf in Sint–Truiden hebben.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

Hieronder vindt u het persbericht.

Samen werk maken van duurzaam en veilig verkeer in Limburg

“Niet alleen infrastructuur, ook ons eigen verplaatsingsgedrag bepaalt of Limburg een provincie is, waar het verkeer stilstaat of een provincie waar iedereen vlot en veilig op zijn bestemming raakt. En een vlot verkeer is belangrijk voor ieder van ons: voor onze gezinnen en onze kinderen, voor onze bedrijven en voor ons milieu”. Dat zegt gedeputeerde van mobiliteit Jean-Paul Peuskens, naar aanleiding van de start van de campagne ‘afkicken’,  waarmee het provinciebestuur Limburgse werkgevers en werknemers wil stimuleren om de juiste keuzes te maken in de vele verplaatsingen die zij dag in dag uit maken.
Het provinciebestuur geeft zelf alvast het goede voorbeeld door de ingebruikname van 2 elektrische dienstvoertuigen. Ook komen er binnenkort elektrische laadpalen op de parking van het provinciehuis

Winst voor iedereen

We kiezen met zijn allen te gemakkelijk voor de wagen ‘uit gewoonte’ in de verplaatsingen, die we doen. Ook in het woon-werkverkeer. Met als gevolg dat we ook allemaal steeds vaker in de file staan. En dat willen we vermijden. Want dat is nadelig voor onze economie, maar ook voor ons milieu en voor de veiligheid en het comfort van ieder van ons op de weg”, zegt gedeputeerde van mobiliteit Jean-Paul Peuskens.

Om een vlotte en veilige ontsluiting van Limburg in de toekomst te garanderen, moeten in Limburg dringend een aantal mobiliteitsdossiers gerealiseerd worden en dan gaat het zowel over dossiers op de weg, zoals de Noord-Zuidverbinding, als over dossiers met betrekking tot openbaar vervoer of waterwegen. Daarover is er in grote mate eensgezindheid in Limburg. Maar daarnaast moeten we beseffen dat ook ons eigen verplaatsingsgedrag invloed heeft op de verkeersdrukte, op het milieu, op onze eigen gezondheid en onze eigen portemonnee. Even stilstaan bij de wijze waarop we ons verplaatsen, levert winst op voor iedereen”, gaat gedeputeerde Ludwig Vandenhove hierop in.

Voorbeeldfunctie

De Afkicken-campagne van het provinciebestuur loopt dit jaar van 2 tot 31 mei en is intussen al aan de 8e editie toe.

Al vind ik de naam Afkicken een beetje een ongelukkige naamkeuze, die we naar de toekomst toe moeten durven herbekijken”, geeft gedeputeerde van mobiliteit Jean-Paul Peuskens toe. “Het klinkt bijna alsof we de mensen willen afleren om de auto te gebruiken. Dat is niet zo. Eigenlijk willen we de mensen aansporen tot een efficiënter gebruik van de verschillende mogelijkheden die er zijn om zich te verplaatsen. De auto blijft daarin een belangrijke keuzemogelijkheid. Maar ook als we voor de wagen kiezen, moeten we stilstaan bij de mogelijkheid van carpoolen of ons afvragen of een elektrische wagen een alternatief kan bieden. Hierin hebben overheden een voorbeeldfunctie.
Door voor haar dienstverplaatsingen nu ook elektrische voertuigen in gebruik te nemen, neemt het provinciebestuur die voorbeeldrol op. Vandaar ook onze aanwezigheid hier vandaag bij Punch Powertrain, waar wij twee dienstvoertuigen voor het provinciebestuur komen afhalen. Binnenkort zullen trouwens ook laadpalen voor elektrische wagens en fietsen op de parking van het provinciehuis voorzien worden.”

Klimaatneutraal

Het Limburgse provinciebestuur gaat twee elektrische voertuigen in gebruik nemen via het EVTecLab platform als onderdeel van de proeftuin Elektrische Voertuigen, een initiatief van de Vlaamse Regering op voorstel van minister van Innovatie Ingrid Lieten. Met dit  proeftuinproject wil zij enerzijds Vlaamse bedrijven ondersteunen om mee te kunnen concurreren met de wereldtop, en anderzijds de invoering van elektrische voertuigen in Vlaanderen versnellen.

De twee  wagens werden door Punch Powertrain uit Sint-Truiden omgebouwd tot elektrische wagens, en dit in samenwerking met Limburg EV, een dochtervennootschap van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Ludwig Vandenhove: “Deze twee voertuigen zullen door de provinciale diensten gebruikt worden voor de dienstverplaatsingen. Het gebruik van elektrische voertuigen past binnen twee provinciale doelstellingen nl. het promoten van duurzame vervoersmiddelen bij dienstverplaatsingen en het realiseren van een klimaatneutrale provincie tegen 2020.” De provincie Limburg hoopt dat Limburgse bedrijven, gemeentebesturen en andere organisaties haar voorbeeld volgen en hun wagenpark ook elektrisch en milieuvriendelijk maken.

“We willen ook binnen Mobidesk, ons vervoercoördinatiecentrum voor bedrijven en gemeenten, expertise opbouwen rond elektrische mobiliteit, zodat we vragen van bedrijven en gemeente met kennis kunnen beantwoorden”, zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.
“Dit jaar gaan we met het provinciebestuur ook ons eigen bedrijfsvervoerplan, dat al 10 jaar bestaat, evalueren en een aantal nieuwe maatregelen invoeren, zoals elektrische fietsen voor iets verdere dienstverplaatsingen. We werken momenteel ook aan het bestek voor de implementatie van laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.”

Stap in goede richting

Door deel te nemen aan de actie Afkicken, doen veel bedrijven al een stap in de goede richting. In 2012 namen 167 bedrijven deel, goed voor bijna 4700 werknemers. Samen bespaarden zij maar liefst 204.706 kg CO²-uitstoot en legden zij 1.023.482 duurzame kilometers af.

Werknemers die de overstap willen maken naar een meer duurzame pendel, staan er nooit alleen voor. Mobidesk Limburg staat hen graag bij in de zoektocht naar het perfecte mobiliteitsprofiel. Meestal is dit een combinatie van verschillende vervoermiddelen. En met de juiste informatie kan men een doordachte keuze maken… iedere dag opnieuw! Zo kiest men dag na dag opnieuw welk vervoermiddel het meest geschikt is voor die dag, afhankelijk van de verplaatsingen van die dag.

Zie ‘Provincie wil groener transport in Limburg’, TVL-nieuws, 2 mei 2013; ‘Provincie koopt twee elektrische auto's’, Het Belang van Limburg, 3 mei 2013, p.28; 'Elektrische dienstwagens voor provincie', Het Nieuwsblad, 4 mei 2013, p.38.

 

Zie onder andere ‘Ingrid Lieten en Ludwig Vandenhove op bedrijfsbezoek bij Punch Powertrain’ van 29 november 2009 op deze website.