Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!

Elke maand valt het stedelijk informatieblad bij de Truienaars in de bus.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove schrijft elke maand een voorwoord voor het informatieblad, dat u hier kan nalezen.

Opmerkingen zijn steeds welkom op info@sint-truiden.be.

 

Mocht u geen informatieblad ontvangen hebben, dan kan u dat steeds aanvragen via info@sint-truiden.be.

 

 

Voorwoord informatieblad mei

 

 

 

 

 

"Nazi razzia van 25 mei 1943 in Sint-Truiden spijtig genoeg nog altijd actueel."

 

 

Beste Truienaar

 

 

In de maand mei zijn er in Sint-Truiden drie evenementen, die te maken hebben met de (recente) geschiedenis van Sint-Truiden, maar die ook alle drie een bijzondere boodschap in zich dragen.

 

 

Ten eerste is er dit jaar de bijzondere activiteit rond de traditionele herdenking van 25 mei 1943, de zogeheten nazi razzia, waarbij een aantal Sint-Truidense verzetsstrijders werd opgepakt en weggevoerd.
Deze pijnlijke, historische gebeurtenis wordt extra in de kijker gezet onder de titel ‘Herdenking 25 mei 1943: hoezo, wij hebben niets geleerd?’, waarbij ook vooral de jeugd wordt betrokken.

 

 

In onze wereld van toenemend individualisme, onverdraagzaamheid, terrorisme, de vele plaatsen in de wereld waar er nog oorlog is, etc., is zo'n activiteit actueler dan ooit. Bovendien moeten we, nu er nog een aantal oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog in leven zijn, deze boodschap zo actueel mogelijk overbrengen bij de bevolking in het algemeen en de jeugd in het bijzonder.
In mijn functie van voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heb ik begin dit jaar de gelegenheid gehad om de concentratiekampen van Birkenau en Auschwitz te bezoeken: dan besef je nog meer welke gruwel onder andere deze opgepakte Truienaren op 25 mei 1943 meegemaakt hebben!

 

 

Ten tweede zijn er in de maand mei, als veruiterlijking van ‘Sint-Truiden, militairvriendelijke stad’, een tweetal belangrijke activiteiten.
Enerzijds is er de plaatsing van het ‘monument’, zijnde een ‘rode duivel’, op de rotonde aan de ingang van de vroegere militaire basis in Brustem, het huidige industrieterrein.

De officiële inhuldiging op vrijdag 16 mei 2008 gaat gepaard met een aantal activiteiten, waarbij ongetwijfeld heel wat Truienaren, die rechtstreeks en/of onrechtstreeks betrokken waren bij en/of geïnteresseerd zijn in dit Belgisch stuntteam, met bijzondere gevoelens naar zullen uitkijken.
Anderzijds is er de 10e editie van de militaire taptoe op woensdag 21 mei 2008 op de Grote Markt van Sint-Truiden.
Deze internationale taptoe is inmiddels een traditie geworden, die in heel België bekend is.
Immers, het historisch kader van onze Grote Markt met op de achtergrond het stadhuis, leent zich bijzonder goed voor het organiseren van zo'n militaire taptoe.

 

 

Ten derde is er het Cosmogolem-project van onze ereburger Koen Vanmechelen, inmiddels uitgegroeid tot een wereldberoemd kunstenaar.
Een Cosmogolem is een vier meter hoog, geslachtsloos beeld met enorme handen en voeten.

Deze houten gigant staat symbool voor de helper en de beschermer van kinderen in nood, mensen met behoeften aan hoop en moed.
Het feit dat leerlingen uit het buitengewoon onderwijs, (ex-)psychiatrische patiënten en jonge asielzoekers meewerken aan dit project, symboliseert echt de verbondenheid van dit project met de stad Sint-Truiden, ‘een stad waar iedereen welkom is’, ongeacht afkomst, huidskleur, fysieke en psychische toestand, filosofische of religieuze achtergrond.
Met dit project zet Sint-Truiden zich als kunststad nog meer op de kaart.

 

 

Ik hoop u op één van deze activiteiten zeker te ontmoeten.

 

 

Ludwig Vandenhove
uw burgemeester