Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!

Elke maand valt het stedelijk informatieblad bij de Truienaars in de bus.
Burgemeester Ludwig Vandenhove schrijft telkens een voorwoord dat u hier kan lezen.

Opmerkingen zijn steeds welkom op info@sint-truiden.be.

 

Mocht u geen informatieblad ontvangen hebben, dan kan u dat steeds aanvragen via info@sint-truiden.be.

 

 

“Het is aan de huidige generatie burgers en politici om voor de vorige generatie, onze huidige senioren, te zorgen.”

 

 

 

 

 

Voorwoord infoblad mei 2011

 

 

Beste Truienaar

 

 

In deze editie is er bijzondere aandacht voor de week van de medior en de senior, die dit jaar al voor de 4e keer plaatsvindt van maandag 21 tot en met zondag 27 november 2011.
U vindt in dit informatieblad een extra katern met een overzicht van alle activiteiten.

 

 

Onlangs is ook weer de brochure ‘Activiteiten voor 50 plussers 2011-2012’ persoonlijk toegestuurd aan alle 50-plussers in Sint-Truiden.
Het is de 9e maal dat deze brochure, waarin een bundeling wordt gemaakt van de meeste activiteiten voor Truiense senioren, wordt uitgegeven.
Wie er nog geen ontvangen heeft, kan er nog steeds één aanvragen bij de welzijnsdienst (tel. 011-70 15 56, e-mail: info.welzijn@sint-truiden.be).

 

 

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) en het stadsbestuur van Sint-Truiden hechten in hun beleid steeds meer aandacht aan de toenemende groep van medioren en senioren.
Er wordt een horizontale politiek gevoerd over alle beleidsdomeinen heen en sinds deze legislatuur is er zelfs een specifieke schepen bevoegd voor medioren en senioren in de persoon van Johnny Vangrieken.

 

 

In het najaar zal eveneens een seniorengids uitgegeven worden, waarin praktische informatie staat over onder andere diensten aan huis, gezondheid, pensioenen, veiligheid en preventie, vrije tijd en wonen.

 

 

De toenemende vergrijzing vraagt niet enkel bijzondere aandacht van het federale en het Vlaamse beleid, maar tevens van het lokale niveau. Zo is er de nood aan betaalbare opvang, waarbij er een goede mix moet zijn van privé (bijvoorbeeld vrij recent de opening van Triamant Haspengouw in Velm en de serviceflats Sint-Elisabeth, die op de plaats van het vroegere klooster van de Zusters Augustinessen staan) en overheid (de nieuwbouwplannen van woonzorgcentrum ’t Meiland, op domein ’t Speelhof langs de Diestersteenweg), het tegengaan van de toenemende vereenzaming en verarming (door bijvoorbeeld het aanbieden van activiteiten op ieders maat en via buurtrestaurants), het aanbieden van allerlei diensten, zodat bejaarden zolang mogelijk in de eigen woning kunnen blijven (bijvoorbeeld op pagina 28 ‘Klusjesdienst voor 50-plussers in de winter’) en het mobiliteitsgegeven (een zo goed mogelijk openbaar vervoer en de mindermobielencentrale). Maar ondanks al deze inspanningen blijven er problemen, waarvoor het beleid in de toekomst de nodige oplossingen zal moeten zoeken. Zo zijn er de lange wachtlijsten in seniorenvoorzieningen, de toenemende verarming bij deze bevolkingsgroep en verschijnen de eerste bejaarde asielzoekers in woonzorgcentra.

 

 

Alleszins verdienen de personen, die voor een groot stuk onze huidige maatschappij gemaakt hebben, onze dankbaarheid en ons respect.
Het is aan de huidige generatie burgers en politici om voor de vorige te zorgen.

 

 

Veel leesgenot!

 

 

Ludwig Vandenhove
uw burgemeester

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Seniorengids 2011-2012 stad Sint-Truiden is er!’ van 15 september 2011 op deze website.