Euregiotour doet voor de 2e keer Sint-Truiden aan!

Op vrijdag 16 september 2011 heeft de Euregiotour voor de 2e opéénvolgende maal de stad Sint-Truiden aangedaan.

Gedurende 2 dagen (vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2011) hebben meer dan 100 personen door Nederlands en Belgisch Limburg en in de streek rond Aken gefietst om aandacht te vragen voor het item orgaandonatie.
De Euregiotour is een initiatief van de Nederlandse Stichting Promotie Orgaandonatie en werd al voor de 4e keer georganiseerd.

 

 

 

 

Er nemen ook elk jaar een aantal personen deel, die zelf een transplantatie ondergaan hebben.
Onder de 21 renners van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo (RZST) was er bijvoorbeeld een dialysepatiënt, die in november vorig jaar een succesvolle niertransplantatie onderging.

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove sprak de deelnemers en sympathisanten kort toe tijdens hun tussenstap in Sint-Truiden.

 

 

Het is geen toeval dat de Euregiotour Sint-Truiden aandoet.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

Er is de deelname van het RZST, maar er is vooral de voortrekkersrol, die de stad Sint-Truiden al vanaf 2000 speelt op het vlak van de sensibilisering van de bevolking rond orgaandonatie. Zo wordt onder andere meegewerkt aan het initiatief van de provincie Limburg waarbij aan iedereen, die een identiteitskaart aanvraagt, een folder met een registratieformulier overhandigd wordt.”

 

 

 

 

 

Het was ‘een internationale dag’ voor Sint-Truiden, want in de late namiddag kwam de traditionele fakkelestafette van Weert langs, die al voor de 59e keer georganiseerd werd.
Bij het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel wordt de fakkel, die het bevrijdingsvuur symboliseert, ontstoken.
Via de rout, die de geallieerden, met name het Suffolkregiment, volgden bij het bevrijden van de Belgische en Nederlandse dorpen en steden wordt aan de verschillende oorlogsmonumenten een bloemenkrans neergelegd.
Weert, samen met Duras in Frankrijk en Nueva Guinea in Nicaragua, is een zusterstad van Sint-Truiden.
Zie onder andere de tekst ‘Fakkelestafette tussen de verschillende oorlogsmonumenten in Sint-Truiden?’ van 18 oktober 2008 op deze website. 

 

 

Zie onder andere de tekst ‘Sint-Truiden zet sensibilisering rond orgaandonatie verder!’ van 25 september 2010 op deze website.