Europees jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: kinderen centraal!

In het kader van het Europees jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting (2010) heeft het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Sint-Truiden een project opgezet waarin kinderen centraal staan.


“Kinderen zijn vaak het eerste slachtoffer van armoede.”,
zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Niet iedereen in dezelfde omgeving groeit op met dezelfde kansen.”

Het OCMW brengt kinderen van verschillende achtergronden samen en laat hen op een educatieve en speelse manier kennis maken met de leefwereld van gezinnen, die in armoede leven.
Onrechtstreeks probeert het OCMW ook de ouders te sensibiliseren door hen te informeren over het project waaraan hun kind zal deelnemen en niet in het minst via de verhalen van hun eigen kinderen.

In de aanloop naar ‘de apotheose’ van vrijdag 22 oktober 2010 heeft het OCMW een 3- tal initiatieven opgezet.

Actie op school…
Het OCMW stelt het nodige werkmateriaal ter beschikking van de leerkrachten om het thema ‘leven in armoede’ tijdens de lessen aan bod te laten komen. Tevens krijgt elke leerling een wit T-shirt dat zij/hij naar keuze mag beschilderen en bewerken met gerecycleerde materialen.
Het mooiste ontwerp wordt beloond met een leuk geschenk voor de klas.

'Niets is wat het lijkt', interactieve tentoonstelling rond kansarmoede
Deze tentoonstelling is één van de middelen, die het OCMW de leerkrachten aanreikt om de leerlingen bewust te maken van wat armoede écht betekent.
Burgemeester Ludwig Vandenhove, was aanwezig tijdens de officiële opening op vrijdag 15 oktober 2010: “Het gaat om een initiatief van Jeugd en Vrede vzw.
De kinderen hebben er voor een stuk zelf mee vorm aan gegeven en mee de inhoud bepaald.
Dit maakt deze tentoonstelling precies zo interessant.”
De tentoonstelling loopt van maandag 18 tot donderdag 28 oktober 2010 in/> het Kapucijnenklooster, Clement Cartuyvelsstraat 12, Sint-Truiden en is toegankelijk van maandag tot vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Actie op de Veemarkt…
Op vrijdag 22 oktober van 10.00 uur tot 14.00 uur vindt de apotheose plaats.
Alle leerlingen van de 3e leerjaren van de deelnemende basisscholen verzamelen op de Veemarkt.
Op het programma staan er heel wat activiteiten en workshops met als grote thema's: 'Ik amuseer me rot en het kost bijna niets…' en 'Gezond en goedkoop is hip’.
De leerlingen kunnen hun teleurstellingen, hun ergernissen, maar vooral hun goede ideeën verkondigen aan de ‘grote’ mensen via de babbelbox van TVLimburg (TVL).


Zie onder andere ook de teksten ‘Een globaal armoedeplan voor Sint-Truiden!’ van 16 november 2008,  ‘11e editie Werelddag van verzet tegen extreme armoede in Sint-Truiden’ van 22 oktober 2009 en ‘Sint-Vincentius heeft een nieuwe huisvesting!’ van 4 september 2010 op deze website.