Fiësta Tropical "verbannen naar" het stadspark

"Blijkbaar mag Fiësta Tropical, nu Fiësta Mondial - dit jaar al de 20ste editie - niet meer plaatsvinden op de Grote Markt.
Alles gaat door op zondag 14 juli 2019 in het stadspark", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Niet dat het stadspark geen mooie locatie is, maar dat is niet de hoofdreden van de verhuis.
De CD&V-N-VA-Open Vld heeft beslist dat er maar een beperkt aantal activiteiten op de Grote Markt mag doorgaan. Ook dat is nog verdedigbaar - was in mijn periode als burgemeester eveneens zo -, maar dat Fiësta Tropical nu 'sneuvelt' is een duidelijke, maar voor mij verkeerde beleidskeuze.
Ze hadden evengoed een ander evenement kunnen doen verhuizen.
Vorig jaar moest Fiësta Tropical ook al plaats ruimen voor Bar Russia (het Europees voetbalkampioenschap).

Ik heb als toenmalig burgemeester net beslist dat Fiësta Tropical op De Grote Markt zou doorgaan om heel de bevolking de kans te geven ervan te genieten en/of zelfs te 'confronteren' met het gegeven van de beleidsdomeinen ontwikkelingssamenwerking, migratie en integratie.
Op die manier maakte je als beleid en politiek duidelijk dat je achter deze beleidsdomeinen stond.
Georganiseerde evenementen moeten een veruiterlijking zijn van belangrijke beleidsaccenten.

Fiësta Tropical is trouwens ontstaan precies omwille van de vestiging van het asielcentrum van Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) in Bevingen.
Het was voor ons één van de vele activiteiten en initiatieven om het asielcentrum te integreren in Sint-Truiden.

Het stadsbestuur laat dit gegeven nu duidelijk los.
Na de 'zwarte verkiezingszondag 26 mei 2019' zou dit evenement juist meer in beeld moeten gebracht worden en zou er juist meer aandacht en geld naar dit soort activiteiten moeten gaan.
Nu gebeurt het omgekeerde.
De impact van de N-VA in de coalitie?

Een gerucht of niet?
Ik hoor in hetzelfde verband van leden van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) dat het stadsbestuur niet voluit wil gaan om herbruikbare bekers algemeen te doen gebruiken op evenementen.
De Reden? Verzet van één of enkele horeca-uitbaters en dan maar praten over duurzaamheid, klimaatneutraliteit en één van de 60 voorbeeldgemeenten van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals (SDG's)."

Hieronder vindt u het artikel dat hierover in Het Laatste Nieuws verschenen is.

Foto en artikel: hln.be