Fietsring in Zutendaal

Op vrijdag 13 juli 2018 werd de Fietsring in Zutendaal officieel geopend.
Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was aanwezig in de plaats van collega Jean-Paul Peuskens, bevoegd voor Mobiliteit.

"Een mooi, maar tegelijkertijd een moedig initiatief", zei Ludwig Vandenhove bij de opening.

"Zulke fietsstraat rond Zutendaal is objectief een belangrijke beleidsdaad, waarbij de fiets centraal staat, maar heeft ongetwijfeld ook een preventief en sensibiliserend effect op alle gebruikers, waarbij de zachte weggebruiker voorop staat.
Het is niet evident om zo een beslissing te nemen.
In Zutendaal heeft de gemeenteraad dat unaniem aangedurfd.

Ik ben ervan overtuigd dat verkeersveiligheid overal in Vlaanderen een belangrijk item zal zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. En gemeenten moeten de moed hebben om hierin consequente beslissingen te nemen.
Soms willen politici iedereen sparen - voetgangers, fietsers, automobilisten - en zo komen er halfslachtige oplossingen tot stand en is niemand tevreden. (1)

Meer fietsen is goed voor de gezondheid en voor het klimaat en het leefmilieu.
Als bevoegd gedeputeerde van Leefmilieu kan ik daar niet genoeg op hameren. 
Dat is de reden waarom wij als provincie Limburg heel wat financiële en andere stimulansen voorzien naar de gemeenten toe. Zo zijn er subsidies voor de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk via het Fietsfonds, kunnen scholen en gemeenten rekenen op subsidies bij de aanleg van fietsenstallingen en is er de uitbouw van het fietssnelwegennetwerk. Elke gemeente krijgt eveneens een fietstelapparaat om meer en eenvormig fietsdata te verzamelen. Een echt fietsbeleid is immers maar mogelijk op basis van exacte cijfers. 

En dan is er het toenemend gebruik van elektrische fietsen.
We doen als provincie Limburg al heel wat sensibilisering en preventie op het vlak fietsendiefstallen en de toename van elektrische fietsen vraagt een bijzondere aanpak. Ook zullen wij kortelings starten met een proefproject via het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) om mensen een elektrische fiets veilig te leren gebruiken.

Proficiat met deze Fietsring." 

 

(1) Stop met compromissen: zonder knip lukt het niet. De Standaard, 13-07-2018, p. 8.

Zie onder andere In Zutendaal is de fietser voortaan de baas. www.tvl.be/nieuws,  Unieke fietsring voor Zutendaal. www.zutendaal.be, 13-07-2018.

Zie ook Testkaravaan van 05-04-2017 en 104 176, 85 euro subsidie van de provincie Limburg voor fietspaden in Sint-Truiden van 08-02-2017 op deze website.

Beeld: tvl.be

 

 

 

Tags: