Filmproject 'Pesticidevrij tuinieren'

De vzw Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (Velt) heeft met financiële steun van  de provincie Limburg acht filmpjes gemaakt over pesticidevrij tuinieren.
Zij werden voorgesteld op vrijdag 14 oktober 2016 op het domein Kiewit (op de zolderverdieping van de vzw Natuurpunt) in Hasselt.

"Ik vind dit een heel goed project dat perfect past binnen onze provinciale campagne tegen pesticiden", zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. "Daarom hebben we het project ook gesubsidieerd met (maximum) 7 917,60 euro op basis van het subsidiereglement van kleine, duurzame projecten.

De filmpjes zijn low budget, maar professioneel gemaakt door Viewz, gevestigd op de Corda Campus.
Zij zullen van nu tot en met in het voorjaar systematisch gelanceerd worden.
Donderdag 27 oktober 2016 zal het eerste filmpje gelanceerd worden via de social media kanalen van Velt.

Ik wil zoveel mogelijk instanties en Limburgers aanzetten om minder en zelfs geen pesticiden meer te gebruiken.
Wij doen daarvoor een beroep op de vzw Centrum voor Duurzaam Groen (CeDuGro).

De samenwerking met de vzw Velt opent mooie perspectieven om met onze boodschap bij particulieren terecht te komen.
Na de gemeenten en een aantal andere openbare organisaties (bijvoorbeeld De Watergroep, langs de waterlopen) is dat de volgende doelgroep die we beogen. We zullen op een bepaald ogenblik ook de privé-firma's die in de groensector actief zijn zover moeten krijgen."

Hieronder vindt u de bijdrage van natuurgids Leo Thomassen in Erica (het driemaandelijks contactblad van de Limburgse Natuurgidsen) van oktober-november-december 2016 over de pesticideproblematiek, waarin het beleid van gedeputeerde Ludwig Vandenhove verdedigd wordt.
Het geeft een goede samenvatting van het probleem.

 

 

Zie www.velt.be en www.2020pesticidevrij.nu.

Zie onder andere Pesticiden-vrij tuinieren van 20-05-2016 en Campagne ‘Limburg Pesticidenvrij’ van 07-03-2016 op deze website.