Foorkramers blijven welkom in Sint-Truiden, ook tijdens de carnavalperiode!

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft al jaren een goede verstandhouding met de foorreizigers.
De carnavalkermis en de augustuskermis zijn evenementen, die veel sfeer en volk op de been brengen in het stadscentrum.
Het zijn tradities: zij moeten behouden worden. Er zijn er immers nog zo weinig.

Daarom zijn schepen voor markten en kermissen
Filip Moers en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove heel tevreden dat de geplande inkrimping van de carnavalkermis door CD&V en Open VLD niet is doorgegaan.

 

Filip Moers en Ludwig Vandenhove: “Wij laten niet zomaar afbreken wat we jaren opgebouwd hebben!
De carnavalkermis is nu verlopen zoals gepland, maar dat is louter te danken aan het gezamenlijke optreden van de verschillende verenigingen van foorreizigers en de sp.a.

Dat de foorreizigers ons erkentelijk zijn, was duidelijk merkbaar op de kermis.
Overal hingen affiches op om ons te bedanken.
Het doet goed aan te voelen en te weten dat deze mensen appreciëren dat we voor hen opgekomen zijn.
We hadden van ‘kermismensen’ niet anders verwacht.”

 

 

 

 

 

Ondanks het echte winterweer en de economische crisis, waardoor kermissen in het algemeen minder aantrek hebben, hebben heel wat mensen meegedaan aan de Valentijnsactie.
Wie op zondag 14 februari 2010 naar de kermis ging, kreeg een invulformulier dat in een brievenbus aan het stadhuis op de Grote Markt kon gedeponeerd worden.
Er werden diezelfde avond 10 romantische etentjes verloot.
Op zaterdag 20 februari 2010 kregen de gelukkige deelnemers hun geschenkbon persoonlijk overhandigd op de pui van het stadhuis.

 

 

De Valentijnsactie, net zoals het vuurwerk op zaterdagavond 20 februari 2010, was nieuw voor de carnavalkermis.

 

 

Het slechte weer was spelbreker voor de verloren maandagstoet. Die kon spijtig genoeg niet plaatsvinden op maandag 15 februari 2010.
Carnaval is eveneens een traditie, die niet verloren mag gaan en de grote stoet door het stadscentrum vormt daarbij het orgelpunt.
Er is een nieuwe datum voor de stoet vastgelegd: zondag 28 maart 2010.

 

 

En nog dit: dezelfde schepenen
Bert Stippelmans (CD&V) en Pascal Vossius (Open VLD), die de carnavalkermis wilden beperken en de foorreizigers en de marktkramers tegen elkaar wilden uitspelen, hebben diezelfde foorreizigers nu ‘aangeboden’ een extra kermis te organiseren op zondag 28 maart 2010.

De foorreizigers gaan niet in op dit voorstel.
Filip Moers en
Ludwig Vandenhove: “Je moet maar durven: eerst de foorreizigers hun broodwinning willen afpakken en dan nadien zoete broodjes willen bakken. Maar zij hebben (andermaal) aangetoond solidair te kunnen zijn en op lange termijn te kunnen denken: ze zijn niet op dit aanbod ingegaan.”

 

 

 

 

 

Eén van de principes van het kermisgebeuren is precies dat er enkel attracties opgesteld worden op het ogenblik dat er echt kermis is en niet op andere momenten. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom wij in Sint-Truiden de wijkkermissen stimuleren, onder andere via het gratis laten bezoeken van de schoolkinderen op de maandagnamiddag en door het bedrag van buurtactiviteiten te verdubbelen als ze samenvallen met de lokale kermis.

 

 

“U merkt het: de foorreizigers kunnen op ons blijven rekenen, zoals in het verleden, maar wij ook op hen.”, besluiten
Filip Moers en Ludwig Vandenhove.

“En dat heeft niets met politiek te maken, wel met gezond verstand en een echt beleid op het vlak van foren en markten.”

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Ik ga desnoods mee betogen met mijn burgemeesterssjerp aan!’ van 4 februari 2010 op deze website.