Foorreizigers ongerust

De foorreizigers, die de augustuskermis aandoen in Sint-Truiden, zijn terecht ongerust.

Hun contracten voor 2019 en 2020, zonder onderscheid, zijn opgeheven middels een officieel schrijven vanuit de stad.

De officiële reden?

Werken aan het openbaar domein op het Abdijplein, de Diesterstraat en de Groenmarkt, zodat die attracties eventueel verhuizen naar de Grote Markt of naar elders.

Waarom moet dan iedereen ineens opgezegd worden?

Waarom niet enkel de attracties, die moeten verhuizen en waarom die mensen niet ineens een andere plaats toekennen in onderling overleg en in samenspraak met de kermiscommissie?

Die opzeg is te begrijpen voor de kermisattracties, die op de Groenmarkt staan. Maar alle contracten zijn opgezegd, ook voor de foorreizigers, die op de Grote Markt en het Minderbroedersplein en de Minderbroederstraat staan.

De eigenaars van de attracties krijgen geen uitleg, ook niet als ze ernaar vragen? Toch raar!

"Dit leidt tot onzekerheid voor een sector, die al zoveel geleden heeft als gevolg van de vele openbare werken gedurende de laatste jaren", zeggen sp.a gemeenteraadsleden Eddy El Herbouti en Filip Moers.

"Foorreizigers zijn middenstanders zoals alle anderen en verdienen ook het nodige respect", voegt oud-burgemeester Ludwig Vandenhove eraan toe.

"Wij vragen aan de bevoegde schepen Jos Pierard dat hij zo snel mogelijk alle betrokken foorreizigers samenroept om de nodige duidelijkheid te scheppen qua verplaatsingen van attracties en qua timing. Vragen, die voorliggen, zijn onder andere:

  • welke attracties gaan hoelang naar waar moeten verhuizen?
  • kloppen de berichten dat de toekomstige Groenmarkt zou voorbehouden blijven voor kinderattracties, hetgeen het risico inhoudt dat de ouders de rest van de kermis niet meer zouden aandoen? Zo zou de augustuskermis minder aantrekkelijk worden voor het publiek.

Naast het informeren, zijn wij als sp.a van mening dat er iets aan de standgelden - een vermindering - moet gedaan worden, gezien de onzekerheid voor de betrokken kermismensen.

"Voor ons is dit nog maar eens de bevestiging dat er teveel openbare werken op veel te korte termijn uitgevoerd worden", zeggen Eddy El Herbouti en Filip Moers.
"Worden na de vele winkels en horeca-zaken, die al dicht zijn, nu de foorreizigers het slachtoffer?"

"De CD&V-N-VA-Open Vld-meerderheid zal redeneren dat het toch maar foorreizigers zijn, waarvan de overgrote meerderheid niet van Sint-Truiden is en dus niet voor hen kan stemmen", besluit Ludwig Vandenhove.