Foorreizigers: voor mij zelfstandigen als alle andere

“Dat is een uitspraak van mij van al heel wat jaren geleden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar andermaal blijkt nu, met Covid-19, dat spijtig genoeg mijn stelling niet altijd opgaat.”

Vanuit mijn periode als burgemeester heb ik nog steeds goede contacten met de foorreizigers. Ik heb dan ook informeel al een aantal stappen gezet over het heropstarten van de kermissen, maar tot op heden zonder concreet resultaat.
De voorpagina van Het Belang van Limburg titelde op maandag 29 juni 2020 niet voor niets ‘Gemeenten eisen duidelijkheid over kermissen en markten’. (1)
Voor de marktkramers zou er snel meer duidelijkheid komen, voor de foorreizigers nog niet.

Enkele weken geleden had ik al een mondelinge vraag klaargemaakt voor de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, ‘de burgemeester van de burgemeesters’, maar de vraag werd spijtig genoeg geweigerd. Dus weer een week tijdverlies.
Wellicht lag de vraag politiek te gevoelig.
Deze week ga ik nu zowel een vraag stellen aan Viceminister - president en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits. als aan Viceminister-president en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers.

Hopelijk met gunstig resultaat voor de foorreizigers."

Hieronder vindt u de oorspronkelijke vraag, die de problematiek goed samenvat.