Franstaligen zijn en blijven welkom in zwembad stad Sint-Truiden

“Franstaligen zijn en blijven welkom in Sint-Truiden, ook in het stedelijk zwembad.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

Hij zegt dit naar aanleiding van de klacht van collega-burgemeester Christine Collignon uit Villers-le-Bouillet omwille van een taalincident op zondag 21 oktober 2012.

“Sint-Truiden wordt druk bezocht door een aantal inwoners uit Wallonië. Dit geldt onder andere voor het handelscentrum en de horeca, de zaterdagmarkt en het stedelijk zwembad.

We moeten dit zo houden en hier zelfs nog meer promotie voor maken. Dit geldt zowel voor individuele handelszaken en/of middenstandsorganisaties, als voor activiteiten en/of diensten van de stad Sint-Truiden.
Een aantal Waalse gemeenten zijn socio-economisch op Sint-Truiden gericht en liggen in ons hinterland.
Moest dat Waalse hinterland meegeteld worden (voor de criteria) waaraan een zogeheten centrumstad in Vlaanderen moet voldoen, met alle (financiële) voordelen van dien vanuit de Vlaamse overheid, zouden wij misschien ook centrumstad zijn.
Het is precies omwille van het gegeven dat een gedeelte van ons hinterland in Wallonië ligt en de selectie van centrumsteden een Vlaamse aangelegenheid is, dat Sint-Truiden hier niet voor in aanmerking komt.

 

De taalwetgeving verbiedt om in Vlaanderen in openbare instellingen, zoals het stedelijk zwembad, informatie in andere talen dan het Nederlands aan te brengen.
Ik respecteer die wetgeving en wil zeker geen taal- of communautaire rel veroorzaken, maar vanuit commercieel standpunt bekeken, zou dit wel moeten kunnen. In een privézaak gebeurt dat ook.

Op het concrete geval wil ik niet ingaan.
De zwembadbeheerder heeft uitleg gevraagd en gekregen van het betrokken personeelslid (een interimkracht) en ik zal een officiële brief sturen aan mijn collega-burgemeester om heel de situatie toe te lichten.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Hierover is een artikel verschenen in De Standaard en Het Nieuwsblad van woensdag 24 oktober 2012.