Fraude met paarden: echte criminaliteit!

“Enkele weken terug vonden op diverse plaatsen in België, hoofdzakelijk in Vlaanderen, huiszoekingen plaats rond een grootschalige fraude met paarden .
Het gaat over een zwaar dossier met heel wat probleemsituaties, gaande van zware overtredingen tegen het dierenwelzijn, echte dierenmishandeling en financiële en fiscale fraude”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

De eigenaars zouden dieren, ongeschikt voor consumptie, ‘omkatten’ naar paardenvlees, zodat ze in het voedselcircuit terechtkomen.
Paarden, die jaren gehouden zijn om te berijden, zijn niet geschikt voor consumptie.
Wat is ‘omkatten’? Er wordt (veel) minder geld gevraagd voor de verkoop van de paarden, het vlees wordt geëxporteerd naar het buitenland en dan laten de criminelen het via die weg opnieuw in het voedselcircuit terechtkomen. (1) (2)

Voor mij gaat dit over grote criminaliteit, de algemene volksgezondheid wordt daarmee immers in gevaar gebracht. En ondertussen verdienen de betrokkenen grof geld met het slachten en het illegaal verkopen van de dieren.

Gezien de schrijnende levensomstandigheden, waarin de paarden werden aangetroffen, is het duidelijk dat het over een ernstige vorm van dierenverwaarlozing gaat. Bovendien zijn er allerlei vreemde soorten en kruisingen teruggevonden zonder correcte registratie.

De betrokken personen kunnen niet streng genoeg gestraft worden.
In zulke situaties zou de rechtbank het levenslang verbod op het houden van dieren moeten uitspreken. Het blijkt immers dat dergelijke personen vaak hervallen.

In ondervroeg viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) over deze aangelegenheid op woensdag 8 juni 2022 tijdens de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn. “

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Ben Weyts. (3)