Fuifloket vereenvoudigt papierwinkel!

Onder deze titel verscheen een artikel over het fuifloket van Sint-Truiden in het mei-juni nummer van het Besafe Bulletin voor burgemeesters voor een lokaal preventie- en veiligheidbeleid van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de federale overheidsdienst (fod) Binnenlandse Zaken.

Nog maar eens een bewijs dat de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken op heel wat vlakken, zeker qua veiligheid, een voorbeeldfunctie vervullen.

 

Hieronder vindt u integraal het artikel.

 

 

 

 

Fuifloket vereenvoudigt papierwinkel

Het fuifloket in Sint-Truiden informeert de organisatoren, groepeert de administratie, bemiddelt en stuurt ook het fuifbeleid aan, Peter Kinnaert, de verantwoordelijke van het fuifloket, legt die vierledige taak uit,

 

 

"De 'fuifregulitis' confronteerde organisatoren met een hoop regels waar ze niet meer wijs uit raakten. Bij ons kunnen ze in één keer terecht voor alle informatie en de benodigde gemeentelijke vergunningen," aldus Kinnaert. Het fuifloket wordt vanuit de jeugddienst georganiseerd. "Tegelijkertijd past het éénloketsysteem binnen het kader van 'Beter Bestuurlijk Beleid'. Bij het moderniseren van de overheid moet het streven naar een verbeterde dienstverlening aan de burgers voorop staan. Het fuifloket levert een verhoogde efficiëntie op, omdat het alle informatie, formulieren en bijhorende vragen en antwoorden groepeert. De administratieve rompslomp wordt zo tot een minimum beperkt. Jongeren weten bovendien op voorhand waar ze aan toe zijn."

 

 

Eén geïntegreerd document

 

 

Het loket geeft de fuiforganisator een formulier waarop meteen alle gemeentelijke aanvragen staan. Dat formulier is zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk opgesteld. Tegelijk informeert het invuldocument ook aan welke andere verplichtingen een organisator moet voldoen. Sabam en de billijke vergoeding moeten apart worden aangevraagd. Het fuifloket adviseert bovendien om een verzekering 'Burgelijke Aansprakelijkheid' af te sluiten. De stad kan het niet verplichten, maar beveelt wel warm aan om een polis af te sluiten om achteraf problemen te vermijden.

Het volledige dossier wordt dan doorgestuurd naar brandweer, politie en de milieudienst. De adviezen die zij geven, worden gebundeld en voorgelegd aan het college. Indien alles in orde is, wordt de toelating uitgereikt.

 

 

 

 

Minder vechtpartijen

 

 

"Fuiven worden beter voorbereid. We merken duidelijk dat daardoor de overlast vermindert en het aantal vechtpartijen afneemt. De fuiforganisatie is beter ingedekt, maar ook de fuifgangers kunnen zich veiliger uitleven. Bij grote evenementen hebben we een overlegvergadering met alle betrokken partijen en worden afspraken gemaakt om alles veilig en vlot te laten verlopen. Tevens zijn de hulpdiensten vooraf op de hoogte en staan ze stand-by," somt Kinnaert de positieve effecten op.

Als er op een fuiflocatie problemen zijn, tracht de jeugddienst waar mogelijk bemiddelend op te treden. Samen met de politie, brandweer en andere instanties wordt er regelmatig overlegd. Tegen wildplakken bijvoorbeeld wordt ondertussen veel strenger opgetreden.

 

Nu een efficiënte aanvraagprocedure op poten staat, komt er een andere problematiek naar boven. Veel organisatoren hebben problemen om een geschikte fuiflocatie te vinden. In Sint-Truiden zijn er veel jongerencafés of kleine zalen waar er ook gedanst kan worden. Maar echte fuiven kunnen of mogen daar niet plaatsvinden. "We hebben een overzicht gemaakt van alle fuiflocaties, die hebben we op de website ter beschikking gesteld. Maar we kaarten de problematiek ook verder aan bij het beleid. We proberen oplossingen aan te reiken. Eén ervan is dat we voorstellen om een fuifzaal te bouwen: die is dan opgedeeld in een fuifbunker en een ontmoetingsruimte voor de jeugd met een jeugdhuis, repetitieruimtes, jeugduitleendienst. In het aangrenzende gebouw zal de jeugddienst een meldpunt hebben, een echte jeugdsite. Kwestie van de vinger aan de pols te houden bij ons doelpubliek."

 

Meer info' www.jeugddienst-sint-truiden.be/fuifloket