Geboorteboom 2007 geplant!

In Sint-Truiden is het sedert 1997 een traditie om, ter gelegenheid van een geboorte, een boom te planten.
Op zondag 30 maart 2008 was het weer zover voor alle kinderen, die geboren zijn in 2007.

 

Eerst was het de bedoeling om elk jaar zoveel bomen aan te planten als er geboortes waren in het voorbije jaar, maar hiervoor is er veel ruimte nodig, die in deze streek met vruchtbare grond (landbouw, fruit) kostelijk is en moeilijk te vinden is.
Bovendien heeft een boom per kind het nadeel dat wanneer zo’n boom met een specifieke naam niet of niet voldoende groeit, dit emotioneel zwaar valt voor het kind en de betrokken familie, waarnaar de boom genoemd is.

Daarom worden jaarlijks de borelingen in Sint-Truiden gevierd met het symbolisch planten van één boom in het klein stadspark. Deze boom symboliseert de verbondenheid van deze kinderen met onze stad.
Dit jaar werd als geboorteboom de ‘prunus subbirtella autummalis rosea’, in onze taal een kerselaar, gekozen.
Ondertussen staan er al 11 geboortebomen (1997-2007) in het klein stadspark en kunnen we al stilaan van een heus geboortebos spreken.

Ons leefmilieu staat onder zware druk. De vervuiling van de leefomgeving, en de effecten hiervan op onze levenskwaliteit en die van onze kinderen, is een harde realiteit.
Elke boom die geplant wordt, is hier een klein antwoord op en staat symbool voor de vastberadenheid van het stadsbestuur om zijn steentje bij te dragen tot het behalen van de Kyoto-norm.
CO2 ofwel koolstofdioxide, is het belangrijkste broeikasgas en draagt bij tot de opwarming van de aarde.

Met het planten van de geboorteboom brengt het stadsbestuur zijn intenties en inspanningen onder de aandacht die ertoe moeten leiden dat onze gemeenschap milieu- en energievriendelijk wordt beheerd. De stad Sint-Truiden heeft zich door de ondertekening van het lokaal Kyotoprotocol geëngageerd de nodige inspanningen te doen ten gunste van ons klimaat.
Een CO2-bos werd plechtig ingehuldigd (zie ook de tekst 'Sint-Truiden plant CO2-bos aan' op deze website), het stadspersoneel wordt energiebewust gemaakt, fruit en andere duurzame producten worden voor het personeel aangekocht, binnenkort wordt Sint-Truiden Fair Trade-stad, etc.

Maar er worden voor onze kinderen en voor het leefmilieu nog meer bomen geplant.
Jaarlijks ondersteunt de stad een project of een organisatie in het zuiden die instaat voor het aanplanten van bomen.
Sinds 2003 plant de organisatie La Esperanzita uit onze zustergemeente Nueva Guinea in Nicaragua elk jaar honderden bomen. Dit herbebossingproject is gekend onder de naam La Esperanzita, waar nu al duizenden bomen zullen uitgroeien tot heuse woudreuzen. Gelijktijdig onderricht La Esperanzita lokale boeren over de aanplant en het onderhoud van bomen alsook over hoe ze een bos kunnen benutten voor hun voedselproductie. Zo bieden de bomen van onze kinderen verschillende oplossingen aan voor problemen van de boerenbevolking in Nueva Guinea.
Ook Elba Rivera, de directrice van de montessorischool eeJAC in Nicaragua, was aanwezig bij de planting van de geboorteboom. Ze nam terzelfdertijd ook de cheque in ontvangst van de opbrengst van de sponsoring die 4 Truienaren ophaalden door in New York de marathon te gaan lopen in november 2007.

De geboorteboom die nu geplant is, is het blijvende symbool voor alle kindjes geboren in 2007 en voor de toekomst van de stad.
In 2007 werden er 393 geboortes geteld in Sint-Truiden. Bij de boom wordt een bord geplaatst met daarop de namen van deze kinderen. Zo kunnen ze later hún boom bekijken en hun naam op het bord opzoeken.

Deze borden zijn in het verleden al vaak het voorwerp van vandalisme geweest.
Samen met de nieuw te verkiezen kinderraad zal er een initiatief opgezet worden om vandalen erop te wijzen dat indien ze de diverse geboortebomen en/of herinneringsborden vernielen ze alzo ook symbolisch deze groep kinderen 'raken'.

De jaarlijkse planting van de geboorteboom: of hoe groen, milieu en duurzaam beleid, jeugd en toekomst, gezinsbeleid en ontwikkelingssamenwerking hand in hand gaan!