Geen belasting voor de grindsector?

“De grindsector is in Limburg als jaren een voorbeeld van overleg en samenwerking en tussen de betrokken ondernemingen, de landbouw en de natuur (vooral voor de na bestemming) en de betrokken gemeenten.”, zeggen Ingrid Lieten als voorzitter van sp.a Limburg en gedeputeerde Ludwig Vandenhove, voorzitter van het Projectgrindwinningscomité.
Als sp.a Limburg willen wij dat zo houden en wij dringen dan ook snel aan op een gesprek met de sector.

De sector dreigt dit consensusmodel nu te verlaten.
Zij zijn naar het Grondwettelijk Hof getrokken om ongeveer 16 miljoen euro aan financiële middelen terug te vorderen, die toegekend zijn aan de gemeenten (Dilsen-Stokkem, Kinrooi en Maaseik) als compensatie voor de  grindwinning. Tevens trekken de grindbedrijven naar de Raad van State tegen de lokale belastingreglementen waarin bepaald wordt hoeveel betaald moet worden per ton gewonnen grind.

Deze bedragen staan nu in de begrotingen en de meerjarenplanningen van de betrokken gemeenten.
Indien deze heffingen niet binnenkomen, betekent dit afbouw van de dienstverlening en/of belastingverhoging voor de inwoners.    

“Grindprojecten worden aangekondigd als zijnde van ‘groot maatschappelijk belang’.
Met de nu ondernomen stappen door de grindsector is het eerder eenrichtingverkeer aan het worden: de lusten zijn voor de privé-sector, de lasten zijn voor de burgers en de gemeenten.”, aldus Ludwig Vandenhove (sp.a).
“Het maatschappelijk belang  gaat niet alleen over het eindplaatje: een irrigatieproject voor de landbouw of een mooi natuurontwikkelingsgebied. Ook tijdens de periode van grindwinning is er ‘maatschappelijk belang’.”, aldus Ingrid Lieten.
“Deze grindwinning zal ongeveer 20 jaar in beslag nemen.  Vooraleer het eindresultaat er is, is er immers de hinder.
Je kan geen eieren bakken zonder de schaal te breken.
Er is meer verkeer, er is visuele hinder door transportbanden en er zijn hopen kiezel in een gebied waar toerisme en landschap belangrijk is. De ingebruikname van de vissersplas Meerheuvel en Bichterweerd (sport; recreatie) dreigt eveneens in het gedrang te komen omwille van de werkzaamheden daar.”

“De grindsector wil blijkbaar alles: maatschappelijk belangrijk genoeg zijn om de grind uit de grond te halen, maar tegelijk willen ze geen return geven aan diezelfde maatschappij.
Is het niet logisch dat op winstgevende activiteiten belastingen moeten betaald worden, zeker als het gaat om grind en/of zand dat uit de bodem gehaald is en in feite eigendom is van iedereen?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af.

Wij rekenen op het gezond verstand van de grindsector en roepen hen op om tot een nieuwe concensus te komen met de Maaslandse gemeenten over deze geplande ontgrinding  en een billijke vergoeding , die uiteindelijk bij de inwoners terechtkomt.”, besluiten Ingrid Lieten en Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere Grindsector wil geld terug van Vlaamse regering. Het Belang van Limburg, 17-03-2014, p. 1. Grindsector wil geld terug. Het Belang van Limburg, 17-03-2014, p. 5.

Zie ook Ludwig Vandenhove voorzitter van het Projectgrindwinningscomité van 11-10-2013 en Jaarverslagen 2012 grind van 08-11-2013 op deze website.