Geen heksenjacht, wel handhaving

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Geen heksenjacht, wel handhaving

"Een parkeerbeleid is een essentieel onderdeel van een globaal verkeersveiligheidsbeleid en zelfs van een globaal veiligheidsbeleid", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
"Zacht waar het kan, hard waar het moet. (1)

Dat mis ik in Sint-Truiden.
Het parkeerbeleid lijkt er meer op een heksenjacht dan gebaseerd op een echte visie. Van een echte consequente handhaving op basis van bepaalde beleidslijnen is ook al geen sprake.

Enkele voorbeelden van de laatste weken.
Op sommige plaatsen in Sint-Truiden staan auto's constant fout geparkeerd zonder dat de lokale politie optreedt. De stoep en het fietspad in het middelste gedeelte van de Diesterstraat is daar een voorbeeld van. 
Hoeveel politiecombi's rijden daar dagelijks voorbij zonder dat ze optreden?

Op Verloren Maandag 12 februari 2018 (carnaval) staat een parkeerwachter volop retributiebonnen uit te schrijven aan het kerkhof, waar heel wat carnavalisten geparkeerd staan.

In datzelfde weekend worden sommige inwoners pas in dat weekend zelf verwittigd met een bewonersbrief (nochtans gedateerd op maandag 5 februari 2018) dat ze niet meer aan hun eigen woning of garage kunnen.
Gevolg: mensen vinden de bewonersbrief te laat en geraken niet meer aan (of uit) hun woning, garage of parkeerplaats.

Op zondagavond 18 februari 2018 ga ik met mijn moeder iets eten in de stad.
Op de Naamsesteenweg op Sint-Pieter staan we een hele tijd stil, omdat bewoners hun garage niet binnen kunnen, omdat er een auto (op de stoep!) voor geparkeerd staat.
Op de Groenmarkt staan verschillende auto's geparkeerd op de stoep voor een horeca-zaak en heel het Abdijplein is vol geparkeerd.

Op zaterdagmiddag 24 februari 2018 schrijft een parkeerwachter volop retributiebonnen uit op de Diestersteenweg in de omgeving van het Sint-Trudoziekenhuis.

Elke inwoner en bezoeker van onze stad kan zo voorbeelden geven.

Als sp.a willen wij opnieuw een consequent handhavingsbeleid door de eigen lokale politie en de eigen parkeerwachters in dienst van de lokale politie of van de stad.
Voor de lokale politie moet dit opnieuw mee in de prioriteiten zitten.

Voor alle duidelijkheid: dit is een zaak van het beleid, niet van de uitvoerende dienst(en).

Handhaven betekent gemiddeld optreden op diverse tijdstippen en op alle locaties over het hele grondgebied. 
Handhaven betekent niet zoveel mogelijk retributiebonnen uitschrijven om de stadskas te spijzen en vooral om de private parkeerfirma meer winsten te laten maken.
Handhaven betekent soepelheid afhankelijk van de locatie, het tijdstip, of er al dan niet bepaalde evenementen zijn, etc.
'Zacht waar het kan, hard waar het moet'." 

 

(1) VANDENHOVE, L. 'Zacht waar het kan, hard waar het moet - veiligheid in een stad'. Studiecentrum Willy Claes, 2003.

Zie ook De stad blijft openliggen... van 03-04-2016 en Stad moet zelf parkeercontroles doen! van 18-04-2015 op deze website.