Geen parade in Brustem…

Afgelopen woensdag 11 november 2015 is er (spijtig genoeg) geschiedenis geschreven in Brustem (Sint-Truiden).
Voor het eerst sinds mensenheugenis was er geen parade van militairen tijdens de herdenking van de twee Wereldoorlogen.

Gezien de geschiedenis van de vliegbasis van Brustem en de aanwezigheid van de kazerne van Saffraanberg situeert het hoogtepunt van  de verschillende 11-novembervieringen in Sint-Truiden zich al jaren in de deelgemeente Brustem.

 

“Besparingen“, zei burgemeester Veerle Heeren. “Maar volgend jaar moet dat terug in orde zijn.
Minister van Defensie Steven Vandeput mag niet besparen op oorlogsherdenkingen.”

Ik ben het eens met Veerle Heeren, maar ik vraag mij af in hoeverre de niet-aanwezigheid van leerlingen van  de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) te maken had met besparingen of met de aanpak van het huidige stadsbestuur”, aldus gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “De huidige burgemeester was trouwens pas ‘verwonderd’ op het ogenblik dat ze zag dat er geen leerlingen waren.
Was het weer ‘niet bezig met de mensen en de zaken’, zoals in zovele andere gevallen?
Veerle Heeren zit in het federale parlement en ziet ongetwijfeld enkele keren per week minister Steven Vandeput persoonlijk in het parlement. Bovendien zijn CD&V en N-VA coalitiepartners in de federale en de Vlaamse regering.
Als ze dan politiek niet geregeld krijgt dat een jarenlange traditie in Brustem niet zomaar doorbroken wordt, begrijp ik er niets meer van (of juist des te meer!).

Ik ben benieuwd voor volgend jaar...

Besparingen of niet, slechte organisatie of niet: ik blijf bij mijn stelling dat het leger sociaal zal zijn of niet meer zal zijn.
Als militairen er niet meer zijn voor zulke historische momenten, zal de bevolking niet meer echt bereid zijn om nog belastinggeld voor het leger te betalen.”  

Zie ook Koninklijke School voor Onderofficieren is belangrijk voor onze lokale economie! van 29-11-2011 en "Het leger zal sociaal zijn of zal niet zijn!" van 01-12-2010 op deze website.