Geen windmolens in OPEN ruimte in Haspengouw!

“In Haspengouw moeten we voluit blijven gaan voor natuur, toerisme en zachte recreatie.”, zegt gedeputeerde van milieu en natuur Ludwig Vandenhove.
“De politiek moet nu eenmaal keuzes durven maken.”

Dat is een van de belangrijkste reden waarom de deputatie van woensdag 30 april 2014, op mijn voorstel, beslist heeft om geen milieuvergunning af te leveren voor  het exploiteren van een windturbinepark met 3 windturbines in Wellen.”, zegt Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst.

Geen windturbinepark in Kukkelberg (Wellen)

Op woensdag 30 april 2014 besliste de Limburgse deputatie om geen milieuvergunning af te leveren voor het exploiteren van een windturbinepark met 3 windturbines in Wellen ter hoogte van het gehucht Kukkelberg.
De milieuvergunningsaanvraag was ingediend door Green Energy Dynamics.

De Provinciale Milieuvergunningscommissie had een unaniem ongunstig advies uitgebracht. Ook het advies van college van burgemeester en schepenen van Wellen en het stedenbouwkundig en milieutechnisch advies waren ongunstig.

Burgemeester van Wellen Els Robeyns benadrukt het ruimtelijke aspect: “De turbines liggen midden in de open ruimte tussen Wellen en het Belle Vue-bos, dat Natuur 2000-gebied is. Er liggen speciale beschermingszones in de buurt alsook het toeristische fietsroutenetwerk. De effecten voor natuur en mens zijn gewoon te groot.
Dit vinden ook de omwonenden die - naast bezwaren ingediend te hebben tijdens het openbaar onderzoek - een petitie met 684 handtekeningen indienden.

Bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove verwijst ook hier naar het nieuwe “windplan” voor de provincie Limburg: “De aangevraagde zone is niet voorzien als voorkeurszone in het geactualiseerde windplan. Bovendien moeten we weten wat we willen: de Haspengouwse open ruimte in al zijn waarde voor natuur en toerisme behouden, of dit laten aantasten door het plaatsen van windturbines. In de politiek moeten we consequent zijn. Haspengouw heeft zich altijd geprofileerd als zachte en cultuurhistorische regio. Als we dit zo willen houden moeten we onze fiets- en wandelpaden aantrekkelijk houden en Haspengouw volop inschakelen in het gegeven Limburg CO2-neutraal. Hier werd alvast rekening mee gehouden in het windplan.
Ik vind het belangrijk om in milieuvergunningsdossiers de adviezen van gemeenten te volgen. Zij staan immers het dichts bij de bevolking.

 

Zie ook Geen nieuwe windturbines in Lanaken van 24-04-2014 op deze website.