Geld teveel?

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Geld teveel?

Heeft de stad Sint-Truiden geld teveel?
“Je zou het zeggen als je ziet welke grote werken er de komende maanden en jaren in Sint-Truiden worden gepland”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Toen de CD&V-Open Vld-meerderheid na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 aantrad, werd er moord en brand geschreeuwd, want de stadskas was leeg. En dat waren uiteraard de Socialisten geweest, zoals wij tegenwoordig de schuld van alles krijgen.

De waarheid is dat de financiële toestand eind 2012 gezond was, maar niet in die mate dat de stad zich bepaalde zaken kon veroorloven, zoals verhoging van  de personeelskosten of disproportionele investeringen.
Als ‘burgervader’ heb ik er  gedurende 18 jaar over gewaakt dat de stadsfinanciën gezond bleven.

Maar wat blijkt nu iets meer dan 2 jaar later? Dat de CD&V-Open Vld-meerderheid ineens geld genoeg heeft, zelfs in die mate dat ze zich nu ‘klaarmaken voor het grootste stadsvernieuwingsproject in 50 jaar’ (1). En ook de personeelskosten zijn serieus toegenomen.
Begrijpen wie kan.
Er worden nu zelfs een aantal straten en pleinen heraangelegd, die minder dan 20 of zelfs 10 jaar geleden pas hernieuwd zijn.
Is dat vernieuwen om te vernieuwen of moet alles weg wat gerealiseerd is met sp.a mee in de meerderheid?

Diegenen, die na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 de stad zullen besturen, zullen wel een lege kas vinden.
Indien al de nu geplande werken worden uitgevoerd, zullen de inwoners hier jaren moeten voor opdraaien.
De geplande werken aan de Grote Markt, die beginnen op maandag 14 september 2015, worden nu al geraamd op 3 828 200 euro. En dat terwijl er zoveel dringender openbare werken zijn, zowel in het centrum, als in de randgemeenten.
Voor sp.a was een grondige en gestructureerde aanpak van ons rioleringsstelsel prioriteit in ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 (2).

De vraag is of alle beloften en alle geplande werken wel degelijk binnen de aangekondigde planning zullen kunnen uitgevoerd worden.
Volgens mij is dit helemaal geen realistische timing.
Het is een heel zwaar en duur programma. Bovendien duiken er bij openbare werken steeds onverwachte gebeurtenissen op.
Om dan nog niet te spreken over de verkeerschaos.
Als ik met de bevolking spreek, merk ik hierover heel wat ongerustheid.
Dat geldt zeker voor de middenstand.

Politiek en beleid zijn een kwestie van prioriteiten, van keuzes maken.
De CD&V-Open Vld-meerderheid kiest duidelijk voor deze grote investeringen ten koste van heel wat kleinere realisaties, die de burger nauw aan het hart liggen en die in feite de basistaak van een gemeente zijn.
Het volstaat te kijken hoe vuil onze stad, zowel in het centrum, als in de deelgemeenten er momenteel bijligt, hoe kleine herstellingen aan het openbaar domein niet gebeuren, hoe slecht sommige stoepen erbij liggen, hoe verloederd sommige verkeersborden of straatnaamborden erbij staan, etc.

De kiezer zal beslissen in oktober 2018.
Als de stemming onder de Truienaren niet keert, ben ik er gerust in. En nu moet de overlast van de vele werken nog echt beginnen!”

(1) Voorwoord Veerle Heeren in Sint-Truiden, Stedelijk Informatieblad september 2015, p. 2.
(2) Verkiezingsprogramma sp.a/Lijst Burgemeester op website ‘Het Nieuwsblad’. www.ludwigvandenhove.be, 12-09-2012. Sint-Truiden 2.0. www.ludwigvandenhove.be, 10-09-2012.

Zie ook Maandag van Augustuskermis: gemeenteraad in Sint-Truiden van 02-09-2015 en Marktkramers de sigaar … !? van 16-08-2015 op deze website.