Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS): ik blijf een grote voorstander!

Dat herhaalt burgemeester Ludwig Vandenhove.


Ludwig Vandenhove: “Als parlementair (federaal volksvertegenwoordiger en senator) heb ik een aantal wetgevende initiatieven genomen om de GAS in de praktijk werkbaar te maken.
De burger wil terecht dat er snel opgetreden wordt tegen overtreders, uiteraard zeker tegen de grote, maar ook tegen diegenen, die allerlei kleine vormen van overlast veroorzaken, zoals hondenpoep, nachtlawaai, sluikstorten, etc.

In onze politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zijn we dan ook voorstander van het zogeheten ‘lik-op-stuk-beleid’.
Wij kiezen voor het ‘slachtoffer’, niet voor de ‘overtreder’.
Zie de tekst ‘Nieuwe brochure over het politiereglement’ van 17 juli 2011 op deze website.

Ik heb nog niet de gelegenheid gehad om het actieplan tegen de criminaliteit in steden van ontslagnemend minister van justitie Stefaan De Clerck in detail te lezen, maar ik vind het alleszins positief dat hij meer mogelijkheden aan gemeenten en steden wil geven om zelf op te treden en te kunnen straffen en dat hij de toepassingsmogelijkheden qua GAS wil uitbreiden.”

Burgemeester Ludwig Vandenhove heeft over de GAS een praktische fiche geschreven voor Politiepraktijk (uitgeverij Kluwer), aflevering 110, september 2011.

Meer informatie in verband met deze bijdrage vindt u op de website www.kluwer.be.

Zie onder andere de teksten ‘Ludwig Vandenhove spreker op colloquium over gemeentelijk administratieve sancties en bemiddeling’ van 4 juni 2010 en ‘Bemiddeling in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)’ van 10 februari 2011 op deze website.