Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) vanaf 12 jaar!

Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom heeft zich positief uitgesproken over de toepassing van GAS en ze heeft aangekondigd dat ze de leeftijdsgrens voor het opleggen van een dergelijke sanctie van 16 naar 14 jaar wil verlagen.

 

 

Ik ben voorstander om GAS al vanaf 12 jaar te kunnen opleggen en voor een systematische uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

 

 

“GAS zijn het ideale middel voor gemeenten en steden om doeltreffend op te treden tegen wat al eens 'de kleine - maar zeer terechte! - ergernissen van de mensen' worden genoemd.
In de klassieke strafrechtelijke molen werden die vergrijpen nog te dikwijls zonder gevolg geklasseerd. Het doet dan ook deugd dat de minister uitdrukkelijk het succes van deze alternatieve afhandelingsmogelijkheid voor kleine delicten en overlast als het ware in de bloemetjes zet.”

 

 

Ook de verlaging van de leeftijdsgrens voor minderjarigen is een goede zaak.
Ik heb indertijd in mijn functie als senator en opnieuw als federaal volksvertegenwoordiger een wetsvoorstel neergelegd om de leeftijd van 16 jaar te verlagen naar 12 jaar (wetsvoorstel tot wijziging van de wetgeving betreffende de jeugdbescherming wat de gemeentelijke administratieve sancties betreft, Kamer van Volksvertegenwoordigers 52-1269/1).

 

 

Jongeren moeten zo snel mogelijk aangesproken worden op onaangepast gedrag.
Niet noodzakelijk om te straffen, want anders dan bij meerderjarigen is bemiddeling verplicht.
De jongere moet geconfronteerd worden met wat zij/hij mispeuterd heeft en indien nodig op een andere manier (alternatieve sanctie in plaats van met een geldboete) haar/zijn fout kunnen rechtzetten. Dat is ook de reden waarom de sp.a in het algemeen en ik in het bijzonder al enige tijd pleiten om ook voor meerderjarigen bemiddeling te voorzien en de sanctie te verruimen van een geldboete naar alternatieve straffen.”, aldus
Ludwig Vandenhove

 

 

 

 

 

“Ook de aangekondigde mogelijkheid voor treinconducteurs om met administratieve sancties op te treden tegen balorige reizigers kan op onze instemming rekenen. Ik ben groot voorstander om GAS nog op meer domeinen toe te passen om zo uiteindelijk een effectief lik-op-stuk-beleid te krijgen.
Zo kunnen we de rechtbanken ook ontlasten van zaken, die nu dikwijls geseponeerd worden.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Ik blijf geloven in Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)!’, ‘Burgemeesters en overlast!’ en ‘Sint-Truiden kent een relatief overlastprobleem!’ op deze website.