Gemeenteraad: weer de zitpenningen van de voorzitter

Filip Moers tijdens de gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad van maandag 30 september 2019 in Sint-Truiden was het weer prijs.
Voor de CD&V-N-VA-Open Vld -meerderheid is de zitpenning van gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans blijkbaar belangrijker dan de dossiers, die de inwoners echt aanbelangen. (1)

Waarover gaat het?
In plaats dat de gemeenteraadsvoorzitter een normale zitpenning krijgt voor een gemeenteraadscommissie, eigent Bert Stippelmans zich telkens een dubbele zitpenning toe. En dat is onwettelijk.
"Onvoorstelbaar: voorheen zat een gemeenteraadslid van de meerderheid telkens die commissies voor of in mijn periode als burgemeester zelfs een schepen of ikzelf zonder zitpenning", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
"Nu wil de meerderheid of zeker de CD&V Bert Stippelmans compenseren voor het verlies van zijn schepenmandaat als gevolg van zijn slechte uitslag bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Of hoe het omgekeerde gevolg gegeven wordt aan het signaal van de kiezer."

Collega-gemeenteraadslid Filip Moers wordt gevolgd in zijn kritiek door financieel beheerder Luc Vandijck, die het geld moet uitbetalen.
'Het Laatste Nieuws' citeert een welingelichte bron in het Stadskantoor, die zelfs zegt dat "Het huishoudelijk reglement aan alle kanten rammelt en dan ook nog eens het onderwerp is van een privé-oorlog tussen de financieel beheerder en de algemeen directeur van de stad." (2)
De financieel beheerder heeft zelfs een klacht neergelegd bij de Gouverneur, maar te laat om aanvaard te kunnen worden.

Wordt (weer) vervolgd!