Gezonde maaltijden op school

VOORUIT-schepen Jinnih Beels trekt 40 miljoen euro uit voor gezonde maaltijden op de Antwerpse basisscholen.
Scholen kunnen zelf beslissen hoe ze het geld besteden.

Een goede maatregel”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Hopelijk volgen meer gemeenten en steden dat voorbeeld, ook mijn eigen stad Sint-Truiden.
“Ik ‘bestoef’ Antwerpen niet graag, de Antwerpenaars ‘stoefen’ zelf al genoeg, maar als het goed is, mag het gezegd worden.

Spijtig genoeg krijgt niet elk kind in Vlaanderen een goedgevulde brooddoos mee naar school.
Sommige kinderen hebben amper iets of zelfs helemaal niets bij om te eten. Bovendien zijn heel wat maaltijden niet voedzaam of gezond
.

Dit project is een steun voor de gezinnen, die het financieel moeilijk hebben. Maar er zijn eveneens andere voordelen: kinderen kunnen energieker deelnemen aan de lessen en zijn meer geconcentreerd, wat betere leerprestaties oplevert. Ook zijn er gezondheidswinsten op langere termijn, zoals obesitas of slechte tanden vermijden. Kortom, ouders en kinderen worden bewust gemaakt van duurzame en gezonde voeding.

Antwerpen startte begin 2020 met een proefproject van voedzame maaltijden.
Nu wordt het initiatief uitgerold over alle basisscholen voor om en bij de 65 000 leerlingen.
De toelage bedraagt gemiddeld één euro per kind per dag en voor kinderen, die in aanmerking komen voor een verhoogde toelage komt daar een sociale correctie bij. Zo schommelt de bijdrage van de stad tussen de 60 eurocent en 1,60 euro.

Elke school kan zelf de samenstelling van haar gezonde voeding bepalen in functie van de kinderen op school: een gezonde lunch, een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. (1) (2)

Critici hebben ongetwijfeld een punt als ze zeggen dat dit geen taak voor het onderwijs en/of zelfs niet voor een gemeente is. Maar ondertussen zijn er nog steeds de hoge kinderarmoede- en armoedecijfers en blijven verschillende instanties wijzen naar elkaar. Wie gaat het dan wel doen?
Het is tenminste een (kleine) aanzet tot een meer structurele aanpak.
Elk kind minder in de armoede is er één gewonnen.

Wat de stad Antwerpen doet, is maar één model om te verhelpen aan de problematiek van de lege brooddozen in Vlaanderen.
Er zijn er ongetwijfeld nog andere.
In feite zou de Vlaamse regering hier het voortouw moeten in nemen ter ondersteuning van alle scholen in alle Vlaamse gemeenten.”

  • Foto: Shutterstock.com.