Gidsen leren brood bakken in mobiele bakoven

Op dinsdag 10 februari 2015 werd de gidsenopleiding 'Brood bakken in een mobiele bakoven voorgesteld' in de Breugelhoeve in Peer (Weyerstraat 1).
Gedeputeerde en voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) Ludwig Vandenhove speelde even voor bakker.

 

"Natuur- en milieueducatie beginnen best zo jong mogelijk. Dit is ook weer het uitgangspunt bij dit nieuwe initiatief.
Kinderen kunnen in schoolverband kennis maken het belang van houtkanten", zegt Ludwig Vandenhove.

"Om te verre verplaatsingen met leerlingen te maken, die niet te voet of met de fiets kunnen, ontbreekt het scholen vaak aan voldoende financiële middelen (bijvoorbeeld om een bus te betalen). Zo een mobiele installatie biedt daartoe een alternatief.

Als voorzitter van de 3 Limburgse Regionale Landschappen tracht ik zoveel mogelijk de onderlinge samenwerking te stimuleren. Zij wisselen dan ook regelmatig informatie en projecten uit. 

De vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren promoot bijvoorbeeld de sapmobiel, waarbij er via een mobiele persinstallatie appelsap kan geperst worden uit geplukte appelen (of afgevallen appelen uithoogstamboomgaarden).
Er is hier een nauwe samenwerking met de vzw Nationale Boomgaardenstichting (NBS)." 

In zijn korte inleiding benadrukte Ludwig Vandenhove het belang qua erfgoed, duurzaamheidklimaatneutraliteit en mogelijk op termijn zelfs het economisch belang van houtkanten.

Hieronder vindt u het persbericht. 


Zie onder andere Houtkanten vernieuwen door broodjes te bakken. www.internetgazet.be, 10-02-2015. Zie ook www.facebook.com/stadpeer.

Zie 'Landschapsenergie in de praktijk' van 27-11-2014, Strijd tegen de Amerikaanse vogelkers om houtkanten te valoriseren van 15-06-2014 en Energieke houtkanten in Bocholt van 27-02-2014 op deze website.